Nederlandse student wordt Europees kampioen bouwtimmeren Euroskills 2018

Daan Weijgertze wint gouden medaille op Euroskills 2018

Het Nederlandse team heeft op de Europese kampioenschappen voor beroepen – de Euroskills 2018 – vijftien medailles gewonnen: een gouden medaille, vier bronzen medailles en tien medailles voor excellent vakmanschap. De medal of excellence wordt uitgereikt bij het verrichten van een bovengemiddelde prestatie. De beste score van Nederland werd behaald door hoveniers, Jochem Molenaar en Willem Stougie.

De gouden medaille is gewonnen door Daan Weijgertze (19) uit Hagenstein voor het vak bouwtimmeren. Hij is nu de beste bouwtimmerman van Europa. Weijgertze volgt een opleiding op het Hoornbeeck College en werkt bij Bouwmensen Rivierengebied/STIBO V.O.F. Hij was al nationaal kampioen.
Weijgertze na de bekendmaking: “Dit geeft me een wow-gevoel, ben enorm trots op mezelf!”
Weijgertze over zijn beroep: “In mijn beroep als timmerman is geen dag hetzelfde. Ben eigenlijk alleen maar werkzaam in de particuliere sector (nieuwbouw, renovatie en restauratie) en hier is geen klus te gek! Wij maken huizen vanaf de fundering tot aan de nok, dus alle bouwkundige werkzaamheden zitten hierin”.

Een bronzen medaille ging naar:

Tuinaanleg – Jochem Molenaar (Wellantcollege/JM Hovenier) en Willem Stougie (Wellantcollege/Stougie Hoveniers v.o.f)
Mobiele Werktuigen – Dinand Hekman (Aventus)
Etaleren – Aaron Preyer (Nimeto Utrecht)

Euroskills

Elke twee jaar strijden jonge vakmensen tot 25 jaar in verschillende vakgebieden drie dagen lang om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’. De Euroskills van 2018 werden gehouden van 26 tot en met 28 september in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Het was de eerste keer dat EuroSkills werd georganiseerd in Oost-Europa.

Grootste beroepenwedstrijd

In Boedapest streden meer dan 500 deelnemers uit 28 Europese landen in 37 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 27 beroepen, waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, CAD-tekenaar en verpleegkunde. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers in de afgelopen maanden.

Op de plek waar Euroskills plaatsvonden, het Hungexpo Budapest Fair Center,  werden ruim 70.000 internationale bezoekers ontvangen, onder wie prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Ook Nederland was vertegenwoordigd met een delegatie. Zij moedigden niet alleen TEAM NL aan, maar wisselden ook de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Deelnemers kwalificeren zich voor de EuroSkills door het winnen van de nationale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen weer mee aan de vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in 60 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL, de selectie die deelneemt aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan, Rusland.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Klik hier voor een volledig overzicht van de uitslagen van Team NL op EuroSkills 2018: http://teamnederland.com/uitslagen/

Nederlandse student wordt Europees kampioen bouwtimmeren in Hongarije, Team Nl, 30 september 2018: http://teamnederland.com

Foto bovenaan: Vooroplopend Daan Weijgertze , winnaar van de gouden medaille bouwtimmeren op Euroskills 2018 in Boedapest

Foto hieronder: Daan Weijgertze, winnaar van de gouden medaille bouwtimmeren, aan het werk op de Euroskills 2018 in Boedapest.

Daan Weijgertze winnaar van gouden medaille bouwtimmeren, aan het werk op Euroskills 2018 in Boedapest

971totale aantal bezoeken .

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer