Nederlanders door hoge zorgkosten in ernstige financiële problemen

Dossier RTL Nieuws Arm in een rijk land

Veel Nederlanders komen door hoge zorgkosten in ernstige financiële problemen, en dat kan verregaande gevolgen hebben, blijkt uit groot onderzoek van RTL Nieuws. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie. Alleen al bij de onderzoeksredactie van RTL meldden zich 1250 huishoudens die hiermee worstelen. Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed, brengen veel Nederlanders in de problemen.

RTL Nieuws sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.

RTL over de resultaten van het onderzoek

38 procent van de mensen die meedeed aan het onderzoek, geeft aan niet meer rond te kunnen komen door de zorgkosten die zij hebben. 21 procent weigert zorg om kosten te besparen en 15 procent heeft een lening afgesloten of schulden gemaakt.

  • Die kosten zitten bij onze respondenten vooral in eigen bijdragen voor medicijnen (80 procent), kosten voor een specialist (67 procent) of kosten voor fysiotherapie (34 procent).
  • Bijna tweederde laat weten meer kosten te hebben dan voorgaande jaren. Ziektes of aandoeningen die vaak terugkomen in ons onderzoek zijn kanker, diabetes, spierziektes of blessures na een ongeluk. Ook mensen die afhankelijk zijn van een speciale bril, schoenen of hoortoestellen kwamen we vaak tegen.

Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, bevestigt dat mensen in het nauw komen door dure zorg. “De zorgkosten zijn de afgelopen jaren steeds wat verder gestegen. Onder andere doordat het eigen risico toeneemt, doordat er bijvoorbeeld zaken uit het basispakket gaan, bij de aanvullende verzekeringen. En dat je steeds vaker ook moet bijbetalen voor medicijnen”.

Zorg weigeren

Voor mensen met een laag inkomen kunnen deze zorgkosten al een probleem vormen. Vaak kan iemand die langdurig ziek is, uiteindelijk minder werken. Omdat het inkomen dan daalt, drukken de kosten voor de zorg nog meer op het huishoudboekje. “Die combinatie is heel lastig”, zegt Madern.

Huisarts Toosje Valkenburg en lid van het Actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) komt het vaak tegen in haar praktijk. Zij ziet patiënten vastlopen door stapelende zorgkosten. “Die stapeling zorgt ervoor dat ze soms noodzakelijke zorg laten. Of keuzes maken om iets niet te doen, omdat het op dat moment in hun budget niet goed uitkomt.”
Volgens Valkenburg gaat het ook lang niet altijd om mensen met een laag inkomen. “We zien ook de problemen toenemen bij mensen die niet helemaal aan de onderkant zitten. Want het leven is al duur, de huren zijn duur, of andere kosten zijn hoog en daar komen de zorgkosten nog eens bovenop”.

Dossier ‘Arm in een rijk land’

De site van RTL Nieuws bevat een uitgebreid dossier over armoede in Nederland en bevat verhalen over over mensen die buiten de boot vallen. Titel: Arm in een rijk land. Onderzoeksjournalist Caroline van Soelen verdiept zich in de achtergrond van deze mensen.  Wie hier zelf mee te maken heeft, kan reageren via mail naar onderzoek@rtl.nl

In augustus 2019 is een onderzoek gestart naar jongeren in financiële problemen. Wie jonger is dan dan 30 jaar en worstelt met financiën kan reageren via mail naar onderzoek@rtl.nl of een app naar 06-83150859.
Zie dossier Arm in een rijk land: www.rtlnieuws.nl

Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen, door Caroline van Soelen, RTL Nieuws, 20 augustus 2019: www.rtlnieuws.nl

Lees ook: Plan voor Nationaal Zorgfonds: Schaf de zorgverzekeraars af en zet een nationaal zorgfonds op. Zonder eigen risico, Blogs Beroepseer, 25 mei 2016: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer