Na zorgvuldige digitale, microscopische metingen vanuit allerlei hoeken kwam de verpletterende conclusie…

Voetbalwedstrijd Real Madrid versus FC Barcelona 16 april 2011

Sjoerd Mossou stelt in zijn column in het Algemeen Dagblad vast dat het voetbal is gekaapt door mensen die alles meetbaar willen hebben. De voetbalwereld kan niet meer leven met twijfel:

“In Engeland hebben ze sinds kort een hypermodern systeem om buitenspel zo zorgvuldig mogelijk te kunnen registreren. Het kostte zaterdag dik drie minuten wachten, bij West Ham United tegen Manchester City, maar hoera, het was het allemaal meer dan waard.

Na zorgvuldige digitale, microscopische metingen vanuit allerlei hoeken en standen, met een publiek wachtend in vertwijfeling, kwam de VAR tot de verpletterende conclusie dat de schouder van Raheem Sterling – ja echt – een stukje buitenspel had gestaan. Drie millimeter, afgerond. Om precies te zijn: 0,2995 centimeter.

De (schitterende) goal werd afgekeurd, want regels zijn nu eenmaal regels, en buitenspel is buitenspel. Had de schouder van Raheem Sterling maar wat meer geduld moeten hebben.

Het is niet anders, binnen een paar jaar wordt dit vrijwel overal de mores. De invoering van de VAR is allang niet meer terug te draaien, hooguit kan het systeem nog ‘verbeterd’ worden, althans, zo kijken de geleerden ernaar.

Zodra het Engelse metingssysteem enigszins betaalbaar is, gaat de KNVB er ook eentje aanschaffen, wat ik u brom. Leve de vooruitgang. Leve het ‘eerlijke’ spel. Leve het Star Wars Replay-centrum in Zeist.

De gedachte erachter snap ik in essentie nog wel: buitenspel staan is een zeldzame ‘overtreding’ die je ogenschijnlijk objectief kunt waarnemen. Een uitbal bij tennis is ook gewoon een uitbal; de techniek is beschikbaar, dus waar wachten we nog op?

Nou, op een beetje gezond verstand misschien. Op een beetje eerbied voor het spel en de schoonheid ervan. Op de simpele gedachte dat voetbal geen wetenschap is, of hoger strafrecht, maar een spel dat bedoeld is om vermaak te bieden.

De buitenspelregel is niet primair bedacht om het verschil te maken tussen winst of verlies, maar om het voetbal dynamisch en strategisch aantrekkelijk te houden. Twee spelers op vrijwel gelijke hoogte was voorheen geen buitenspel, want de aanvaller kreeg het voordeel van de twijfel.

Maar anno 2019 kunnen we niet meer leven met twijfel, blijkbaar, zelfs niet met de voordelen ervan. Het voetbal is gekaapt door mensen die alles meetbaar willen hebben, die alles willen objectiveren, die ‘eerlijk’ beschouwen als iets absoluuts en onbetwistbaars, zelfs in sport, een bezigheid die nota bene per definitie oneerlijk is”

Lees de hele column van Sjoerd Mossou: Het voetbal is gekaapt door mensen die alles meetbaar willen hebben, Algemeen Dagblad, 14 augustus 2019: www.ad.nl


Foto bovenaan is gemaakt door Jan Solo: El Clásico-spektakelwedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona op 16 april 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer