Medisch specialisten willen geen verplichte loondienst en schreven manifest. ‘Wij staan voor het behoud van vrije beroepskeuze’

Zestig medisch-specialistische bedrijven (msb’s) verzetten zich tegen verplichte loondienst.  Ze hebben hun handtekening gezet onder een manifest, gepubliceerd is de site van Zorgvisie op 24 maart 2022.

In dienstverband dwingen

In het coalitieakkoord spreekt de regering het voornemen uit om 7000 vrijgevestigd medisch specialisten in een dienstverband te dwingen. Er staat letterlijk:

“Voor transformatie naar passende zorg, de bestuurbaarheid van ziekenhuizen en afremmen van perverse prikkels hebben ook medisch-specialistische bedrijven een verantwoordelijkheid. Indien bij deze medisch-specialistische bedrijven onvoldoende verbetering optreedt binnen twee jaar zal er regelgeving komen zodat alle medisch specialisten in loondienst gaan. Daartoe wordt regelgeving voorbereid”.

Deze passage roept bij  bij veel medisch specialisten verontwaardiging op. Het is juist zo dat in de afgelopen jaren op gelijkgerichtheid, passende zorg en ombuiging van de prikkels grote stappen zijn gezet. Dit regeringsvoornemen zorgt dan ook voor veel onbegrip, onrust en boosheid in de Nederlandse ziekenhuizen. Gedwongen dienstverband lost geen enkel probleem op, het creëert er juist een.

In het manifest waarschuwen de msb’s voor ‘hogere kosten, administratieve rompslomp, juridisch getouwtrek en rechtszaken’ als gevolg van verplichte loondienst. Vrijgevestigde medisch specialisten brengen volgens hen ‘creativiteit, flexibiliteit en innovatiekracht’, en dragen zo al bij aan meer kwaliteit en passende zorg.

Het land der fabelen

In artsenblad Medisch Contact staat een interview met Paul van Schaik, woordvoerder namens de msb’s. Het standpunt dat msb’s niet goed zijn voor de gelijkgerichtheid en bestuurbaarheid van ziekenhuizen kan wat hem betreft naar het land der fabelen: “De msb’s hebben dat juist verbeterd. Voorheen zaten raden van bestuur aan tafel met dertig vakgroepbestuurders, nu met één gesprekspartij”.

Volgens Van Schaik lijken politieke partijen en bestuurders in de loondienstdiscussie vooral gedreven door ‘emotie’, of ‘electorale afwegingen’. “Het is moeilijk om hierover inhoudelijk het gesprek met ze aan te gaan. Als je vraagt wat het oplevert, krijg je geen duidelijk antwoord. Dat het geld zou opleveren als medisch specialisten allemaal in loondienst gaan, is zeer ongewis, daar zijn allemaal rapporten over”.

Manifest: Vrijgevestigd medisch specialisten zijn onmisbare partners voor de toekomst. Met alle handtekeningen, Zorgvisie, 24 maart 2022: www.zorgvisie.nl/blog/manifest-vrijgevestigd-medisch-specialisten-zijn-onmisbare-partners-voor-de-toekomst

Medisch specialisten in touw tegen verplichte loondienst, door Ilse Kleijne, Medisch Contact, 25 maart 2022: www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/medisch-specialisten-in-touw-tegen-verplichte-loondienst.htm#reacties

Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomstCoalitieakkoord 2021 – 2025, VVD, D66, CDA en ChristenUnie: www.kabinetsformatie2021.nl

 

Afbeelding bovenaan is van Gerd Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer