Leraar maakt na carrièreswitch balans op na twee weken voor de klas op basisschool

Leraar Paul Baan maakt balans op na twee weken voor de klas op basisschool na carriereswitch

Paul Baan is leraar op basisschool de Twaalfruiter in Vleuten. Op Linkedin maakt hij een voorlopige balans op. Baan veranderde van carrière en gaf zijn dikbetaalde en flexibele baan op. Hij staat nu voor de klas. Elke ochtend sluipt hij het huis uit… “voordat de rest wakker is. Ik zorg dat ik vlak voor etenstijd thuis ben, en pak de avonden om niet te veel achterop te raken. Mijn studiedag (aan het einde van de week) gaat op aan het wegwerken van de toch opgelopen achterstanden. Ik breng iedere dag meer tijd door met de kinderen van andere mensen dan met mijn eigen kinderen. En inmiddels heb ik mijn eerste salaris binnen. Ook dat was een moment waarbij ik even achter mijn oren moest krabben.

De vraag “waar ben ik aan begonnen?” is niet eens zo heel vaak door mijn hoofd gegaan. Wel de vraag waarom ik niet gewoon tevreden kon zijn met een salaris boven de Balkenende-norm, de flexibiliteit om veel thuis te werken, een fijne vermogensopbouw en een dikke functietitel? Waarom moest ik nou weer zo nodig impact hebben?

Gelukkig heb ik het antwoord op die vraag altijd snel paraat. Het lijkt een beetje op gamen. Als je een game “uitgespeeld” hebt, dan ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Want hoe leuk en uitdagend die game ook geweest is, na verloop van tijd weet je hoe de hazen lopen en is de échte verrassing en de échte uitdaging er niet meer. Ik heb het om me heen zien gebeuren en door mijn switch hoor ik ook steeds meer de verhalen: “natuurlijk zou ik wel wat anders willen doen, maar ik zou toch gek zijn als ik dit alles zou opgeven?”.

Na twee weken durf ik te zeggen dat je inderdaad een beetje gek moet zijn. Want als je “dit alles” (wat dat ook mag zijn?) opgeeft, gebeurt er onder andere het volgende:

  • Driekwart van je netwerk blijkt functioneel in plaats van relationeel. Allerlei mensen zien ineens in dat je niets meer voor ze kunt betekenen. Daarmee ben je instantly niet meer interessant. Ik weet nu wie met mij omgaat om wie ik ben, en wie dat deed vanwege mijn functie. Ik ben weer een stuk wijzer.

Lees verder over wat er nog meer gebeurde met Paul Baan op LinkedIn: Twee weken in mijn carrièreswitch: de voorlopige balans, door Paul Baan, 9 september 2018: www.linkedin.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer