Leerlingen in New York protesteren tegen internet-onderwijs. Ze willen niet uren staren naar computerscherm

Protest tegen Summit Learning

Leerlingen in New York zijn in opstand gekomen tegen het internet-onderwijsprogramma Summit Learning. Als protest zijn ze de klaslokalen uitgelopen. Ze protesteren tegen het “uren moeten staren naar een computer”, aldus de veertienjarige Mitchel Storman die vijf uur per dag besteedt aan Summit-lessen in algebra, biologie, Engels, geschiedenis en natuurkunde: “Je moet jezelf onderwijzen”.
Susan Edelman schrijft in de New York Post dat het bijna honderd leerlingen betreft van de Secondary School for Journalism in Park Slope, Brooklyn. Het programma Summit Learning is een op internet gebaseerd programma dat ontworpen is door Facebook-technici en gesubsidieerd door Facebook-directeur Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan.

Summit legt het accent op gepersonaliseerd leren en zelfsturing. Leerlingen werken in hun eigen tempo en leraren ‘faciliteren’. Elk kind heeft een keer per week recht op persoonlijk contact met de leraar gedurende tien à vijftien minuten.
Mitchel vertelt dat zijn leraren soms korte lessen geven, maar leerlingen moeten op laptops werken die aangesloten zijn op  internet.
De verleiding is groot te gaan gamen in plaats van te leren. Kinderen kunnen toetsen maken totdat ze ervoor slagen en de antwoorden kunnen controleren. Het schijnt dat de leerlingen makkelijk kunnen frauderen. Ze kopiëren en plakken de vraag in Google.

Ook ouders roeren zich

Summit heeft deze zomer leraren opgeleid. De kosten voor een verblijf van vier nachten met maaltijden in een hotel zijn betaald door Summit. Maar de leraar van de zeventienjarige Kelly Hernandez, die de protestactie heeft georganiseerd, is niet opgeleid en laat de kinderen maar wat aanmodderen. Niet alleen de leerlingen, ook de leraren voelen zich verloren: “We hebben absoluut niets geleerd”.

Een andere leerling, Akila Robinson zegt dat ze twee maanden lang niet kon inloggen op Summit. De dag werd doorgebracht met nietsdoen. Leraren klagen over crashes van het systeem, slechte kwaliteit wifi en een gebrek aan laptops.

Geconcludeerd kan worden dat Facebook experimenteert met leerlingen. Ook ouders roeren zich intussen. Ze zijn bezorgd om de privacy van hun kinderen. Summit verzamelt een schat aan gegevens over elke leerling: leeftijd, afkomst, buitenschoolse activiteiten, uitslagen van toetsen en disciplinaire maatregelen.

De school heeft inmiddels aangekondigd met het programma te stoppen voor de twee hoogste klassen. Er wordt een nieuwe strategie bepaald in de komende weken. Een andere school in New York die het programma gebruikte, de Bronx Writing Academy, is er intussen mee gestopt.

Brooklyn students hold walkout in protest of Facebook-designed online program, door Susan Edelman, New York Post, 10 november 2018: https://nypost.com

Summit Learning platform: https://www.youtube.com/watch?v=oKgzIk3RRnU

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer