Keukentafelsessie #6: Nieuwe informatiehuishouding – nieuw gedrag

Op 23 februari 2023 vindt de zesde Keukentafelsessie plaats, o.l.v. regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond. Thema: Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag. De sessie wordt live uitgezonden. Een van de gasten is directeur Thijs Jansen van Stichting Beroepseer; hij neemt deel aan de sessie in de eerste ronde die gaat over waardenoriëntatie.

Jarenlang zijn we techno-optimistisch geweest. Nieuwe technologie maakte het immers vanzelf mogelijk om transparant te zijn en in openbaarheid te werken, terwijl die technologie tegelijkertijd wel zou zorgen voor goede archivering.

Dat is niet bewaarheid. We hebben een gedragsverandering nodig.

In deze keukentafelsessie staan we bij die gedragsverandering stil. Allereerst gaan we in op de vraag welke waarden dan in het geding zijn en hoe we die boven tafel krijgen en bespreekbaar maken. De tweede vraag richt zich op de doorbraak: hoe doorbreken we het oude gedrag, welke weerstanden zijn er en wat kunnen we daartegen in stelling brengen?

Keukentafelsessies met de regeringscommissaris Informatiehuishouding

In de context van de informatiehuishouding beweegt alles langzaam maar zeker richting open overheid. Wetgeving, richtlijnen, programma’s, ICT-systemen, zelfs een speciale regeringscommissaris; de vernieuwing is in de volle breedte in gang gezet. Maar een nieuwe overheidsinformatiehuishouding kan niet zonder nieuw gedrag van de ambtenaren die eraan werken. En het is nu eenmaal een feit: de mens is evolutionair gezien gebouwd om verandering te weerstaan.

Een van de grootste uitdagingen is daarom het meenemen en activeren van de mensen richting die open overheid. Waar liggen de belangrijkste barrières en hoe kunnen we die wegnemen? Kunnen inzichten uit de gedragswetenschap ons daarbij helpen?

Programma op 23 februari 2023

Ronde 1: Gesprek over waardenoriëntatie

  • Remco Duisterhof, programmamanager Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Ambtenaar van het jaar 2022
  • Thijs Jansen, medeoprichter en directeur Stichting Beroepseer
  • Ferial Melssen-Groenendijk, bestuursadviseur gemeente Arnhem
  • Francesco Wessels, NOC*NSF, expert weerbaarheid en leiderschap
  • Edwin Tuin,  zelfstandig consultant organisatieverandering

Ronde 2: Gesprek over de doorbraak

  • Bob van Dam, gedragspsycholoog Dijksterhuis & van Baaren (D&B)
  • Honzik Pavel, projectleider Gedrag in Overheidsorganisatie Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI)
  • Roxanne Zobdeh, projectleider Gedrag in Overheidsorganisatie Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI)
  • Marie Louise Borsje, organisatieadviseur Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)
  • Nanette van Schelven, directeur-generaal Douane en Overheidsmanager van het jaar 2022ministerie van Financiën
  • Björn Wijers, chief community Public Spaces
  • Ankie Kesseler, directeur-bestuurder Bibliotheek Aanzet

Datum en tijd: Donderdag 23 februari 2023, van 15:00 – 17:30 uur
Plaats: Live opname vanuit Bibliotheek AanZet, vestiging Stadsbibliotheek Dordrecht
Kijken en meedoen online, via de chat en de Mentimeter

Actief deelnemen aan het gesprek. Hoe?

Bij aanmelding kunt u aangeven wat er volgens u aan bod moeten komen. Arre Zuurmond maakt een keuze uit de suggesties en neemt die mee aan tafel. Tijdens de sessie kunt u meepraten: de moderatoren leggen via de chat vragen voor en brengen uw commentaar in het tafelgesprek.
Ook maken we gebruik van de Mentimeter. De regeringscommissaris formuleert een aantal discussiepunten waarop u kunt reageren. U kunt dan via de chat meepraten over oplossingen.

Ideeën?

Wat moet de regeringscommissaris volgens u beslist naar de keukentafel meenemen over dit thema? Vul uw vraag, thema, idee in op het aanmeldformulier en Arre Zuurmond legt de meeste prikkelende onderwerpen in de uitzending aan zijn gasten voor.

Aanmelden en meer info op: https://events.sijthoffmedia.nl/keukentafelsessie2302

Zie ook:
Keukentafelsessies met regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond, Blogs Beroepseer, 13 juni 2022: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer