Kandidaten verkiezing Overheidsmanager van het jaar 2020 bekend

De shortlist met kandidaten van de verkiezing Overheidsmanager van het jaar 2020 zijn bekend. Tientallen overheidsmanagers, werkzaam binnen ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, agentschappen en zelfstandige bestuursorganen zijn voorgedragen. Zes van hen zijn geselecteerd voor de tweede ronde: de jurygesprekken. Er waren veel sterke kandidaten maar deze zes sprongen eruit. Thema van de verkiezing van 2020 is: Tussen systeem en maatwerk.

Tussen systeem en maatwerk

Regels zijn er binnen de overheid om de publieke zaak in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat ambtenaren een houvast hebben waarop ze kunnen terugvallen. Maar bij het oplossen van publieke vraagstukken en crisissituaties passen regels niet altijd. Wat doe je als de regels even niet passen binnen de werkelijkheid en de situatie om een nieuwe of andere aanpak vraagt?

De Overheidsmanager van 2020 is iemand die maatwerk ruimte durft te geven en goed inspeelt op onverwachte (crisis)situaties. Hij/zij stimuleert het besef dat het effect van het handelen van belang is, ook als dat betekent dat je af en toe buiten de lijntjes moet denken en doen. Tegelijkertijd is de overheidsmanager er zich ook van bewust dat maatwerk niet altijd nodig is. De manager weegt maatwerk af tegenover meerdere doelen en kan de keuze naar anderen toe verantwoorden.

De zes kandidaten

  • Marcel van Bijnen, provinciesecretaris Noord-Brabant
  • Gertru Diender, directeur Participatie & Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Leiden
  • Jacqueline de Jager, programmadirecteur Maatschappelijke Diensttijd bij de ministeries OCW, VWS en SZW
  • Sandra Koster, sectorhoofd Economie & Cultuur bij de gemeente Eindhoven
  • Esther Lieben, directeur en Commandant Brandweer Veiligheidsregio Haaglanden
  • Arjen Littooij, Algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De finalisten

Na het gesprek tussen de kandidaten en de jury wordt halverwege september 2020 bekend gemaakt wie de drie finalisten zijn.
Zij krijgen daarna op hun werkplek bezoek van een afvaardiging van de jury. Uiteindelijk wordt tijdens de uitreiking op donderdag 5 november 2020 uit de drie kandidaten de Overheidsmanager van het jaar 2020 verkozen. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag.

Over de verkiezing

Met de Verkiezing Overheidsmanager van het jaar wil de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) een platform bieden aan excellent overheidsmanagement, en het delen van kennis binnen de publieke sector bevorderen.
Verkozen worden tot Overheidsmanager van het jaar is daarmee dé beloning voor krachtig overheidsmanagement en publiek leiderschap. Om aan zoveel mogelijk verschillende managers een podium te bieden is er elk jaar een ander thema. Voor 2020 is dat Tussen systeem en maatwerk. Zie voor meer info over thema en criteria voor deelname op site van Overheidsawards: www.overheidsawards.nl/thema-en-criteria/

De verkiezing Overheidsmanager van het jaar is een initiatief van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM). De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door: Binnenlands Bestuur, landelijk netwerk van jonge ambtenaren werkzaam bij de overheid FUTUR, Interprovinciaal Overleg (IPO), NEderlandse Norm (NEN), Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), Ordina, Publiek Denken en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie over Overheidsmanager van het Jaar 2020 bij Overheidsawards: www.overheidsawards.nl
Meer info over de kandidaten: www.overheidsawards.nl/overheidsmanager-van-het-jaar/shortlist2020/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer