Jos de Blok wint de Ideas into Practice award 2019

Thinkers50, prijsuitreiking Ideas into practice award, Jos de Blok

Jos de Blok heeft in Londen op 18 november 2019 de prestigieuze prijs Ideas into practice award in ontvangst genomen. De Blok kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk met Buurtzorg. Hij is de persoon “­die in Nederland met het Buurtzorg-model het management uit de verpleging heeft gehaald”.
De Britten noemen Buurtzorg: “A pioneering healthcare organization in the Netherlands that has expanded into over 20 countries. The Buurtzorg model is based on revolutionary nurse-empowered holistic care that has the highest client satisfaction in its segment, and employee engagement that far outstrips any Dutch organization of its size. Cost savings to the Dutch health care system have been estimated at 40 percent. Buurtzorg scaled quickly, from one to 850 teams in just 10 years, and collaboration has been key to its global success. The self-managed model has applications beyond healthcare”.

Thinkers50

De prijs wordt uitgereikt door Thinkers50, een in 2001 opgerichte organisatie die elke twee jaar een internationale ranglijst samenstelt met namen van managers en leiders met ideeën. In de loop der jaren zijn de criteria van Thinkers50 verruimd. Het gaat tegenwoordig ook om innovatie en toegankelijkheid van krachtige ideeën die de wereld beter maken.

Uitgangspunten zijn:

  • Ideeën hebben kracht en kunnen de wereld veranderen
  • Management is essentieel met betrekking tot menselijke aangelegenheden
  • Nieuw denken kan leiden tot een betere toekomst

Sinds 2011 vindt het Thinkers50 Gala in Londen plaats dat een hele dag duurt met ’s avonds de prijsuitreiking. De Financial Times heeft de prijzen de Oscars of management thinking  genoemd. Het gala is een ware gebeurtenis en biedt deelnemers en winnaars de kans belangrijke ideeën voor onze tijd met elkaar uit te wisselen en voor het voetlicht te brengen.

Verschillende prijzen

De prijzen zijn verdeeld in diverse categorieën: Breakthrough idea award, Digital thinking award, Ideas into practice award, Innovation award, Leadership award, Marshall Goldsmith award for coaching & mentoring , Radar award, Strategy award, Talent award.

Er is ook een Lifetime achievement award. De winnaar voor 2019 is de Amerikaanse Rosabeth Moss Kanter, hoogleraar van Harvard Business School in de V.S. Kanter is mede-oprichter van de Harvard University-wide Advanced Leadership Initiative. Haar ideeën over management en de manier van leiding geven aan een organisatie zijn van wezenlijke invloed op de lange termijn. Deze prijs is eerder gewonnen door Peter Drucker (1909-2005), Amerikaans pionier op het gebied van organisatieleer en management. De populaire Canadese wetenschapper Henry Mintzberg die nog steeds een actieve rol in discussies speelt, won de prijs in 2014. Zijn eerste boek dateert uit 1973 en heet: The Nature of Managerial Work.

Nieuwe prijs

Een nieuwe prijs in 2019 is de Founders’ award. De eerste persoon die hem in ontvangst neemt is Santiago Iñiguez de Onzoño, decaan van de IE Business School in Madrid. Hij krijgt de prijs voor zijn leidende rol op het gebied van onderwijs voor het bedrijfsleven. Door de Financial Times wordt hij een van de belangrijkste personen ‘in promoting European business schools internationally’ genoemd.

The Thinkers50 Gala: https://thinkers50.com/2019-awards-gala-agenda

Hall of Fame: https://thinkers50.com/hall-of-fame

In de Hall of Fame staat ook de Nederlander Fons Trompenaars, organisatietheoreticus en managementconsultant en bedenker van het Trompenaar-cultuurmodel dat in totaal zeven cultuurdimensies onderscheidt. Trompenaar is de auteur
(met Charles Hampden-Turner) van de bestseller Riding the waves of culture – Understanding cultural diversity in business.
Een andere naam in de Hall of Fame is de bij Stichting Beroepseer welbekende Amerikaanse hoogleraar Howard Gardner.


“Je kunt heel moedig en gedurfd zijn als theoreticus. Goede theorieën zijn als goede kunst. In de praktijk zijn compromissen nodig”.
Warren Bennis, Amerikaans geleerde en organisatieadviseur

Bennis schreef ook dat er in het leven van leiders een punt komt waarop zij “geslaagd zijn”. Dat is het moment waarop zij van management naar leiderschap springen, van teamlid naar leider.

Omslag The chief strategy officer playbook. In 2018 verscheen het boek The chief strategy officer playbook. How to transform strategies into great results. Project Management Institute, 2018.

Als e-boek te downloaden op:
https://thinkers50.com/wp-content/uploads/T50_BL_CSOPlaybook_ONLINE.pdf
 

Jos de Blok is voortrekker van Stichting Beroepseer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer