Interview met Jaap Peters: “Zelfsturing krijg je door de autonomie van mensen te vergroten en ze de leiding te geven”

In het julinummer 2018 van de ‘digitale blikopener’ Pioniers magazine staat een interview van Desirée Paalvast met organisatieactiviteit Jaap Peters.
Pioniers magazine verschijnt vier keer per jaar en is gratis te lezen op internet. Het tijdschrift is bedoeld voor actieve pioniers met idealen voor een betere wereld en besteedt aandacht aan positieve, evolutionaire verandering en maatschappelijke vooruitgang, teweeggebracht door mensen die pionier zijn op hun vakgebied.

Jaap Peters:

“De rode draad door mijn leven is: als ik al iets vind, dan vind ik vaak iets wat kennelijk de onderstroom is, iets waar de aandacht nog niet zo op staat. Ik ontvang allerlei tegenargumenten. Maar als ik het eenmaal in mijn hoofd heb, gaat het gebeuren. Ik heb al een paar keer mijn droom kunnen realiseren. Na iedere droom komt er weer een nieuwe droom. Ik ben ooit begonnen in het MBO-onderwijs als werkstudent. In die tijd had ik al het idee dat wat we vroegtijdige schoolverlaters noemen niet zozeer aan de schoolverlaters lag, maar aan het rigide systeem dat we ze aanboden. Ik zou graag een school willen neerzetten voor vroegtijdige schoolverlaters (tussen de 17 – 27 jaar), waarbij we ons richten op hun talenten in plaats van op hun tekortkomingen.

De tijd is daar nu rijper voor dan ooit, omdat wij straks steeds meer gestandaardiseerd gaan werken met robots. Ik ben in contact met MBO Rijnland om dat voor elkaar te krijgen. Ik wil vanuit het MBO-perspectief bijdragen omdat MBO-ers op het raakvlak van de leef- en de systeemwereld werken. HBO-ers en universitair geschoolden zitten in de systeemwereld en denken in systemen. Op het moment dat de planning de realiteit ontmoet, ziet het leven er toch anders uit: dan heb je vakwerk nodig, interdisciplinair denken. Dat is op het MBO-niveau van nature beter verankerd. Zij staan immers met het ene been in de praktijk en met het andere in de theorie. MBO-ers zijn bezig met het hier en nu en veel minder met bijvoorbeeld een buitenlandse stage”.

Klik hier voor lezen van het hele interview met Jaap Peters: Hij maakt het verschil, door Desirée Paalvast, Pioniers magazine, juli/augustus/september 2018: https://view.joomag.com/pioniers-magazine-juli-aug-sept-2018-zelfsturing-authenticiteiti/0468794001527520755/p6

autonomie, jaap peters, mbo, pionier magazine, zelfsturing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer