Interview met docent Thijs Roovers met terugblik op 2020

Hanna Bijl van dagblad Het Parool heeft Thijs Roovers geïnterviewd in het kader van de serie Het jaar van, waarin markante Amsterdammers terugblikken op hun 2020. In deze tweede aflevering vertelt basisschooldocent Roovers – hij is tevens met Jan van de Ven oprichter van het Lerarencollectief – over zijn overstap naar een andere school.

Een school waar het écht nodig

Na een bijeenkomst over het lerarentekort in Amsterdam nam hij het besluit van school te veranderen: “Na die bijeenkomst voelde ik heel sterk: ik kan eigenlijk niet op een school blijven werken waar het zo prima in orde is, ik ben ergens anders nodig. Ik vond mezelf daar ook wel lui in, gemakzuchtig dat ik er niet eerder over had nagedacht. Toen heb ik tegen ons bestuur gezegd: zet me maar in op een school waar het écht nodig is. Zo kwam ik terecht op een school bij mij om de hoek, die veel moeite had om nieuwe mensen aan te trekken. Je kunt eindeloos over dit probleem blijven praten, maar uiteindelijk moet je een concrete stap nemen.”

Afstandsonderwijs

Op de vraag of intussen bij docenten de vermoeidheid vanwege lockdowns en afstandsonderwijs al toegeslagen heeft, antwoordt Roovers: “Ja, ik merk het bij mezelf ook. Ik klaag niet, maar ik voel het wel: ik ben nu zo moe als ik normaal vlak voor de zomervakantie ben, aan het eind van het schooljaar. Dat schakelen tussen online en fysiek onderwijs, elke week andere collega’s en leerlingen die in quarantaine moeten, wat doen we met de studiedagen…”

Roovers hoopte dat de op 14 december afgekondigde lockdown niet zou gelden voor het basisonderwijs, maar dat is dus wel zo: “Mijn kinderen hebben vorig jaar al zoveel achterstand opgelopen, nog meer kun je ze gewoon niet aandoen”.
Roovers heeft het over de leerlingen in zijn groep 7, grotendeels met een niet-westerse achtergrond. En over de duizenden vergelijkbare leerlingen in Amsterdam, die niet allemaal ouders hebben die ze in tijden van thuisonderwijs helpen met extra bijles.

Over een half jaar vertrekt Roovers naar Zaandam, wegens gebrek aan een adequate woning in Amsterdam: “Nu woon ik met mijn vriendin en zoon van tien in een appartement van 50 vierkante meter (… ) Nu kom ik mijn leerlingen tegen in de supermarkt, en ik weet wat speelt in de wijk waar ik lesgeef omdat ik er zelf woon. Een leraar heeft buiten de lesuren om ook een functie in de maatschappij, ik wil dat mijn leerlingen en hun ouders weten dat ze me op straat kunnen aanspreken voor een praatje. Dat verlies ik straks”.

Lees het hele interview Docent Thijs Roovers zei tegen het bestuur: ‘Zet me op een school waar het écht nodig is’, door Hanna Bijl, Het Parool, 15 december 2020: www.parool.nl

Lerarencollectief van start: ‘We gaan het samen, zelf doen’, Blogs Beroepseer, 3 maart 2020: https://beroepseer.nl

 

Thijs Roovers is voortrekker van Stichting Beroepseer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer