Plan klokkenluidersplatform Publeaks

Op 9 september 2013 wordt PubLeaks gepresenteerd, een nieuw Nederlands platform voor klokkenluiders. Het idee is om klokkenluiders een veilig podium te bieden voor hun verhalen en hun identiteit af te dekken. Adjunct-hoofdredacteur Corinne de Vries van de Volkskrant is al maanden bezig met het initiatief.
Bijzonder aan het project is een anonimiteitsgarantie en de toezegging van media als ANP, NOS, Nu.nl en RTL. Ook Volkskrant, NRC, de Groene en Vrij Nederland worden genoemd om mee te werken klokkenluiders juridische bescherming te verlenen. De domeinnaam publeaks.nl werd in maart vastgelegd en is al actief, maar bevat nog geen site. Afgelopen maandag 12 augustus is er een test geweest met het platform. Het is nog onduidelijk hoe de site in de praktijk gaat werken en hoe de identiteit van uploaders wordt beschermd.

In het NCRV-radioprogramma Lunch! van 14 augustus 2013 is aandacht besteed aan Publeaks. Daarin komt hoofdredacteur van weekblad Elsevier, Arendo Joustra aan het woord die, deels uit principiële redenen, niets ziet in het plan. Hij zet o.m. vraagtekens bij de mogelijk concrete verwerking van aangeboden materiaal, zeker met zoveel deelnemende partijen. Ook zijn er nu al mogelijkheden om bronnen garanties te bieden over anonimiteit.

Naast Joustra leverde ook Peter van Vliet van Duurzaam Nieuws op internet al commentaar op het initiatief: Publeaks, klokkenluiden als massavermaak? Hij zou het een kwalijke ontwikkeling vinden, schrijft hij, …”als media een eigen loket in het leven roepen om maar zoveel mogelijk sensationele informatie rechtstreeks op het bureau van de redactie te laten belanden, allemaal in het belang van kijk- en verkoopcijfers”.
Zo kun je het ook bekijken.
Van Vliet heeft wel een punt als hij schrijft dat er nergens in de informatie wordt gerept dat er al een Adviespunt Klokkenluiders bestaat waar zich in de eerste zes maanden van 2013 al bijna 200 mensen hebben gemeld om steun te zoeken bij het onthullen van misstanden.

Maar veel informatie over Publieaks is er nog niet. Het platform moet nog gelanceerd en nog beginnen. Op 9 september weten we meer: https://publeaks.nl

Nederlandse media werken aan een klokkenluiderssite, NCRV programma Lunch! op Radio 1, 14 augustus 2013. http://www.radio1.nl (Niet meer beschikbaar op site Radio1)

Publeaks, klokkenluiden als massavermaak? door Peter van Vliet op website Duurzaam nieuws, 15 augustus 2013: www.duurzaamnieuws.nl

Plan klokkenluidersplatform ‘Publeaks’ op website Villamedia, 14 augustus 2013: www.villamedia.nl

Website Adviespunt Klokkenluiders: www.adviespuntklokkenluiders.nl (Het Adviespunt Klokkenluiders bestond van 1 oktober 2012 tot 1 juli 2016 als een onafhankelijke Nederlandse instantie die klokkenluiders adviseert en ondersteunt. Het Adviespunt Klokkenluiders is met ingang van 1 juli 2016 opgegaan in het Huis voor klokkenluiders: https://huisvoorklokkenluiders.nl/)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer