Nieuwe Europese auteursrechtenwet is een onding. Werkt censuur in de hand en zorgt voor rem op vrije uitwisseling ideeën

Copyrightplan EU

De website voor IT-management Computerworld besteedt een uitgebreid artikel aan de controversiële richtlijn die deze week wordt besproken in het Europese Parlement over de auteursrechtenwet: Copyrightplan van de EU lijkt een regelrechte internetramp.

Henk-Jan Buist: “‘Wat begon als een slecht idee van copyright-lobbyisten is uitgegroeid tot een regelrechte crisis voor de toekomst van het internet zoals we het kennen’ schreef de gerenomeerde internetrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) in een blogpost over het Europese Artikel 13, oftewel de richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt waar het Europese Parlement midden deze week over stemt.
Dit is de laatste stap voor de auteursrechtenwet en Europese en internationale organisaties maken zich grote zorgen. Maar waar gaat dit precies over?

Autofilters en openheid

Het gewraakte issue van de nieuwe wetgeving om auteursrechten binnen Europa beter te beschermen is het idee van contentfiltering op platforms die auteursrechtelijke werken hosten. Als gebruikers beschermde content willen uploaden, dient het platform die te blokkeren. Dat zorgt er niet alleen voor dat platforms meer verantwoordelijk worden gehouden voor inhoud van gebruikers, het werkt censuur in de hand, zorgt voor een rem op de vrije uitwisseling van ideeën en levert potentiële economische schade op door de interneteconomie te frustreren.

Bovendien is er de vraag of dit niet helemaal averechts werkt. Tot nu toe hebben we gezien dat automatische filtering bij platforms als Twitter, YouTube en Facebook nou niet bepaald optimaal functioneert. Zo was er onlangs ophef over YouTube die automatisch video’s over LHBT-onderwerpen beoordeelde als ongepaste content, automatische Twitter-filters die racisten spaart, maar tweeps die racisten opsporen juist blokkeert en zagen we vorig jaar uitgebreid hoe Facebook worstelt met moderation van het platform.

Bewaking en censuur

Een paar concepten van het voorstel druisen dus lijnrecht in tegen de droom en de hoop van internet en het web, zoals pioniers als Vint Cerf en Tim Berners-Lee decennia hebben uitgedragen. Ze riepen het Europese Parlement vorige week dan ook op om af te zien van dit onzalige plan. “Artikel 13 zet een ongekende stap in de richting van transformatie van het internet als open platform voor kennisdeling en innovatie naar een tool voor automatische bewaking en toezicht van gebruiker”, staat te lezen in hun brandbrief (PDF)”.

Lees het hele artikel van Henk Jan Buist: Copyrightplan van de EU lijkt een regelrechte internetramp, Computerworld, 18 juni 2018: http://computerworld.nl/overheid/105408-copyrightplan-van-de-eu-lijkt-een-regelrechte-internetramp (Artikel is niet meer beschikbaar). Zie: Vanaf nu censureert de EU je memes weg, door Henk-Jan Buist, Webwereld, 20 juni 2018: https://webwereld.nl/nieuws/business/vanaf-nu-censureert-de-eu-je-memes-weg-3774068/ (Website is opgeheven per 1 maart 2020).

Zie ook: The EU’s Copyright Proposal is Extremely Bad News for Everyone, Even (Especially!) Wikipedia, door Cory Doctorow, EFF, 7 juni 2018: www.eff.org

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer