Hoogleraar Ingrid Robeyns wint de AcademieKus : ‘Wij zijn geen robots, we zijn mensen met één leven’

De AcademieKus is op Valentijnsdag 14 februari 2021 uitgereikt aan Ingrid Robeyns van WO in Actie. Zij ontvangt deze prijs voor haar inzet voor verlaging van werkdruk op universiteiten. De Academiekus wordt sinds 2017 elk jaar uitgereikt door de Algemene Onderwijsbond (AOb) aan een persoon die zich bijzonder en moedig heeft ingezet in de academische wereld. De prijs was een idee van wetenschapsvakbond VAWO die inmiddels is opgegaan in de AOb.
Eerdere winnaars waren SP-Kamerlid Jasper van Dijk (2017), Rens Bod van WO in Actie (2018) en de Amsterdamse voorzitters van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Geert ten Dam en Mirjam van Praag (2019).

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en het bijbehorende Ethiek Instituut. Zij strijdt via WO in Actie voor verbetering van de arbeidsomstandigheden van wetenschappers en ondersteunend personeel. Hun werkdruk is te hoog, ze raken geheel uitgeput. Zelf gaat Robeyns ook gebukt onder teveel werkdruk.
WO in Actie is een landelijk platform van universitaire medewerkers en studenten die protesteert tegen de structurele onderfinanciering en overbelasting van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Op de site van de Algemene Ouderenbond doet Maaike Lange verslag van een gesprek met Ingrid Robeyns over de noodzaak van WO in Actie:

“WO in Actie doet wat de overkoepelende vereniging van universiteiten eigenlijk had moeten doen, namelijk zorgen voor goed werkgeverschap. De VSNU heeft te weinig weerstand geboden tegen de overheid die het onderzoeksbudget bevroor terwijl er meer wetenschappers nodig zijn om de steeds grotere groep studenten goed onderwijs te geven. De taakpakketten van wetenschappers worden zodoende steeds groter. We vinden het helemaal geen punt om in het weekend een studieboek te lezen, maar het feit dat we essays moeten nakijken van honderd studenten, terwijl het nieuwe collegeblok al begonnen is en je tegelijkertijd lessen moet voorbereiden en dat je eigen onderzoek erbij inschiet, dat is het probleem. Wetenschappers die gepromoveerd zijn, doen noodgedwongen onderzoek in hun eigen tijd. Wij pleiten bij de minister voor een miljard extra voor de wetenschap”.

Lees het hele interview Hoogleraar Ingrid Robeyns wint AcademieKus, door Maaike Lange, AOb, 14 februari 2021: www.aob.nl/nieuws/hoogleraar-ingrid-robeyns-wint-academiekus/

WOinActie: universitair personeel staat op omvallen, AOb, 11 februari 2021: www.aob.nl/nieuws/woinactie-universitair-personeel-staat-op-omvallen/

Rapport WO in Actie: Inventarisatie omvang en gevolgen van structureel overwerk aan Nederlandse universiteiten, Blogs Beroepseer, 20 januari 2020: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer