Skip to main content

Hoe kijkt de accountancy sector terug op 2022 en wat zijn de wensen voor 2023? Margreeth Kloppenburg blikt terug en kijkt vooruit

Wat vindt de accountancy sector van het afgelopen jaar, en wat ligt er in het verschiet? Welke wensen heeft de sector voor 2023?
Accountancy Vanmorgen (AV) stelt in de maand december een reeks vragen aan telkens een andere branchegenoot. Op 22 december is het de beurt aan Margreeth Kloppenburg, auteur, zelfstandig adviseur en voorzitter van de Faculty Ethiek, gedrag en cultuur van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In 2017 verscheen de mede door haar geredigeerde bundel Artikel 5 – De beroepseer van de accountant, een uitgave van Stichting Beroepseer.
AV – onderdeel van MOCuitgevers – is een platform voor accountants en iedereen die geïnteresseerd is in nieuws over accountancy en ondernemerschap.

Vraag aan Margreeth Kloppenburg: Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

“Nou ja, laten we wel wezen, dan gaat het natuurlijk niet over accountants. De hopeloze oorlog in Oekraïne en de gruwelijke repressie in Iran. We maken ons druk over futiliteiten als we uitzoomen op het wereldtoneel. Maar, als ik het dan terugbreng naar ons eigen land en het werk dat ik doe binnen de beroepsgroep van accountants, dan is dat de Auditpedia Content Hackathon die we in 23 april jl. organiseerden. Met 70 gemotiveerde accountants en aanverwanten hebben we op een zaterdag, ten tijde van de voorjaarsvakantie en de ramadan, een groot aantal artikelen geüpload op het platform www.auditpedia.nl. Er kwamen zoveel goede mensen langs, het enthousiasme was zo groot, dat verraste mij zelfs, terwijl ik het organiseerde”.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

“Dat was Prof. Dr. Atul Shah. Zijn boodschap is, al langer, dat er binnen andere culturen van oudsher veel duurzamere visies zijn op de rol van geld in een samenleving. Afgelopen zomer bezocht ik een conferentie van universitair docenten in Londen bij ICAEW, de beroepsorganisatie van accountants in Londen. Gevestigd in een beeldschoon gebouw. In glas en lood verwerkt hangen daar de deugden die van oudsher geassocieerd worden met het vak.

Hij leidde mij ’s avonds rond in de City. Dat doet hij ook met studenten en een historicus en zo bespreken ze dan culturele waarden in finance. Ik zou dat ook geweldig vinden om te doen in Nederland. Hij schreef eerder het boek “Reinventing Accounting and Finance Education” dat ik ook met veel plezier las. Hij heeft nu een nieuw boek uit, Inclusive en sustainable finance. Het geeft mij veel energie om zaken vanuit andere perspectieven te beschouwen. En hij is zeer uitgesproken met wat mij betreft behoorlijk rake teksten. En ontzettend aardig en geïnteresseerd trouwens. Kunnen we ook nog van leren”.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

“Dat is vanuit mij gezien toch wel de opmars van beroepsethiek, of breder filosofie, en beroepsgeschiedenis. Er zijn maar liefst twee podcastseries uitgekomen vanuit het project Auditpedia over die geschiedenis. Vanuit de bundel Artikel 5, de beroepseer van de accountant, hebben we in 2017 ingezet op breder onderwijs. En nu met het project ‘Stip op de Horizon” en met hulp vanuit Maastricht, waar ze veel ervaring hebben met onderwijsvernieuwing, zou het zomaar kunnen landen in een waarlijk vernieuwend curriculum. Er was op het symposium van de CEA een heel bruikbare presentatie vanuit de artsenopleiding. Daar stond tot mijn vreugde ook beroepsgeschiedenis, ethiek, kritisch redeneren en argumenteren, op het programma. Gecombineerd met een meer integrale, conceptuele manier van onderwijs”.

Wat wens je de accountancysector toe?

“Dat ze eens wat loskomen van oude, niet meer bruikbare reflexen. Ik noem het de laatste tijd een Bermudadriehoek waar goede ideeën spoorloos in lijken te verdwijnen”.

Lees het hele interview: HET JAAR VAN (13) Margreeth Kloppenburg: ‘Vaak los je iets voor de langere termijn beter op als je de tijd neemt om creatief te zijn’, Accountancy Vanmorgen, 22 december 2022: www.accountancyvanmorgen.nl/2022/12/22/het-jaar-van-13-margreeth-kloppenburg-vaak-los-je-iets-voor-de-langere-termijn-beter-op-als-je-de-tijd-neemt-om-creatief-te-zijn/

Serie HET JAAR VAN, Accountancy Vanmorgen: www.accountancyvanmorgen.nl/tag/het-jaar-van/

MOCuitgevers Vanmorgen is een snelgroeiende uitgeverij die zich met nieuwssites en (na)scholing richt op de accountant, fiscalist, salarisprofessional, pensioenadviseur en de advocaat: www.mocuitgeversvanmorgen.nl/

 

Foto bovenaan is van Alexa (Pixabay)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.