Hoe ervaren slachtoffers pesten op de werkvloer? Marijn Krol interviewde hen voor zijn masterscriptie

Nieuwssite Univers van de Universiteit van Tilburg besteedt elke maand aandacht aan een masterscriptie. In december 2022 aan die van Marijn Krol: Experiencing and reacting to workplace exclusion, a receiver’s perspective.
Krol studeerde Organisatiekunde en interviewde voor zijn scriptie mensen die zijn gepest op de werkvloer. Simone Vermeeren van Univers stelde Krol vijf vragen, waarvan de eerste luidt:

Waarom wilde je onderzoek doen naar pestgedrag op de werkvloer?

Krol: “Voordat ik begon aan de premaster Organization Studies deed ik de hbo-opleiding Human Resources Management. Toen ik een masterscriptieonderwerp kon kiezen met betrekking op werknemers vond ik dat meteen interessant. Maar ik heb ook al aardig wat bijbanen gehad, en daarbij was ik altijd gefascineerd door de groepsdynamiek. Het proces van wanneer je erbij hoort, of nog wat langer moet slijmen bij collega’s, interesseert me enorm. Het is mij weleens overkomen dat ik minder aansluiting vond bij een groepje op het werk”.

Waar gaat je scriptie over?

“Ik heb onderzocht hoe slachtoffers van pestgedrag op de werkvloer het pesten hebben ervaren. Daarbij heb ik gekeken naar een specifieke vorm van pesten: uitsluiting. In de literatuur over work place exclusion is al vaker geschreven vanuit het actie-reactie-perspectief. De nadruk ligt daarin op wat de pester doet en hoe de ontvanger reageert. Ik heb in twaalf kwalitatieve interviews onderzocht hoe de slachtoffers het pesten hebben ervaren, en hoe ze het hebben verwerkt.

In de interviews vroeg ik naar het hele verhaal. Hoe begon het? Wat deden de pesters? En hoe hebben de ontvangers gereageerd? Ze kwamen met veel voorbeelden. Bij één respondent moesten op kantoor de tafels uit elkaar vanwege de corona-uitbraak, en natuurlijk paste alleen de tafel van de gepeste net niet meer in dezelfde ruimte. Een ander werd overgeslagen bij koffierondjes, als enige. Het lijken kleine dingen, maar bij alle respondenten bleek dat de acties zich in de loop van de tijd opstapelden”.

Wat zijn je opvallendste resultaten?

“Alle respondenten hadden ongeveer hetzelfde meegemaakt, ook in de manier waarop ze het pesten ervoeren en verwerkten. Ze gingen allemaal door drie fases. In de eerste twijfelden ze aan zichzelf, en werden ze onzeker van het pesten. ‘Waarom doet iemand zo tegen mij?’. Daarna kwam het tipping point, het moment dat ze doorhadden dat ze gepest werden. De laatste fase was een periode van focus op zichzelf. In die fase konden de mensen die gepest werden onder ogen zien dat het buiten henzelf lag.

Dat er bij iedereen een tipping point optreedt was nog niet bekend. Ook heb ik met mijn onderzoek duidelijk in beeld kunnen brengen welke rol het tijdsperspectief speelt. Het tipping point wordt pas bereikt als er een langdurige fase van pestgedragingen aan vooraf gaat, zelfs al is dat pesten nog zo klein. Aan de hand van deze resultaten heb ik een model kunnen bouwen, dat inzicht geeft in de processen waar slachtoffers van buitensluiting op de werkvloer doorheen gaan.

Tenslotte hebben bijna alle respondenten aangegeven dat het aankaarten of rapporteren van pestgedrag bij een vertrouwenspersoon niet werkt als die niet voor een volle honderd procent onafhankelijk is. Een interne vertrouwenspersoon is vaak ongeloofwaardig, omdat deze wordt beziggehouden door interne dynamieken die in het bedrijf spelen. Het beste kun je je, als je gepest wordt, melden bij een organisatie die is gespecialiseerd in onafhankelijke vertrouwenspersonen. Zij kunnen je helpen een dossier op te bouwen”.

Lees het hele interview met Marijn Krol: ‘Hoe ervaren slachtoffers pesten op de werkvloer?’, door Simone Vermeeren, Univers, 6 december 2022: https://universonline.nl

Marijn Krol ontving op de jaarlijkse Afstudeerdag van de vakgroep Organisatiekunde op 4 december 2021 de J.J.J. van Dijck Award voor de beste masterscriptie. Hij kreeg deze prijs “voor zijn onderzoek naar de mate waarin mensen zich genegeerd of buitengesloten voelen op het werk en welk effect dit op hen heeft”.
Scriptiebegeleider Hans van Dijk: “Marijn heeft veel creativiteit en doorzettingsvermogen getoond. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe theoretische inzichten die bijdragen aan de literatuur, wat uniek is voor een masterscriptie”.

De prijs is genoemd naar professor Jules van Dijck (overleden in 2013). Hij was de grondlegger van twee sociaalwetenschappelijke departementen binnen de Universiteit van Tilburg: Organization Studies (OS) en Human Resource Studies (HRS). www.tilburguniversity.edu

Zie ook: Report App, platform actief op het gebied van arbeidsomstandigheden. Doel is voorkomen van escalaties op de werkvloer  en creëren van een gezonde, respectvolle en duurzame werkomgeving die vrij is van ongewenst gedrag en integriteitsschendingen. https://report-app.com/

 

Afbeelding bovenaan is van Azmi Talib

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer