Hoe denken politieke partijen over onderwijs? Raadpleeg het Onderwijskieskompas

Kiezers die meer willen weten over hun eigen standpunten en die van de politieke partijen over speciale thema’s als onderwijs en zorg kunnen vanaf 24 februari 2021 terecht op de site van Kieskompas. Kieskompas heeft extra stemhulpen voor deze onderwerpen gemaakt. Er is er overigens ook een voor wonen die al eerder online is gegaan.

Het reguliere Kieskompas ging medio februari online. Naast Kieskompas zijn er nog andere stemhulpen, zoals bijvoorbeeld StemWijzer van ProDemos.

Onderwijskieskompas

Hoe denken politieke partijen over onderwijs? Vinden zij bijvoorbeeld dat de lerarenopleiding gratis moet worden? Moeten leraren in het basisonderwijs evenveel betaald krijgen als docenten in het voortgezet onderwijs? En hoe denken ze over het bindend studieadvies in het hoger onderwijs?

Het Onderwijskieskompas is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting van het Onderwijs, een sectoroverstijgende samenwerking van ‘voorschool tot eindonderwijs’ met alle werkgevers en werknemers in het onderwijs. De aangesloten partijen zijn: PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten (VSNU), Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), Algemene Onderwijsbond (AOb), Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), en de vakbonden CNV Onderwijs en FNV Overheid.

Al vijftien jaar maakt Kieskompas bij iedere verkiezing een analyse van de verkiezingsprogramma’s voor het ontwikkelen van een stemhulp. Op die manier zijn belangrijke partij-politieke kwesties te onderscheiden.
In het Kieskompas krijgen mensen dertig stellingen voorgelegd en zien ze naar aanleiding van de antwoorden ‘het politieke landschap 2021, het assenstelsel met de positie van de politieke partijen’. Voor mensen die “politiek best ingewikkeld vinden”, is een variant gemaakt waarbij men hulp krijgt van een zogenoemde avatar: Steffie. Die leest de stellingen voor en geeft uitleg bij ingewikkelde woorden.

Ga naar Kieskompas en Onderwijsjiespas: https://kieskompas.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer