Het is tijd voor verpleegkundigen hun stem in de bestuursgelederen van de zorgorganisatie te laten horen

verpleegkundigen stem in bestuursgelederen

Wendela Hingst, voorzitter van de raad van bestuur van Dianet schrijft in haar blog op Zorgvisie over zelfmanagement van de verpleegkundige. Dianet is een organisatie voor dialysezorg. Zorgvisie is een magazine voor nieuws en achtergrondartikelen in de gezondheidszorg.
Hingst wil de stem van de verpleegkundige laten doorklinken in het beleid van de zorgorganisatie. Ze vraagt waarom artsen wel een stem hebben en verpleegkundigen niet? Ontgaat het de mensen soms wie het leeuwendeel van de zorg leveren?

‘Waar inhoud ontbreekt, ontstaan managers’

Hingst begint haar blog met een citaat van een medisch specialist:
Hingst: “Hij vond het echt tijd dat artsen een grotere stem kregen in zijn ziekenhuis via het medisch specialistenbedrijf. En natuurlijk, zorgprofessionals weten uitstekend hoe de zorg beter kan. Het gebruiken van die kennis vergroot de autonomie, en daar wordt werk leuker van. Maar waar artsen hun invloed met grote vanzelfsprekendheid opeisen, is het voor verpleegkundigen een ander verhaal.

Zo was ik enkele jaren terug getuige van een presentatie over verpleegkundig leiderschap door hoogleraar Verplegingswetenschappen Marieke Schuurmans. Haar gehoor bestond uit verpleegkundigen die overwogen in hun ziekenhuis een Verpleegkundige Adviesraad (VAR) op te richten. De casuïstiek die Schuurmans presenteerde was overtuigend, haar appèl aan de collega’s krachtig. Aan het einde was het even stil. Een van de verpleegkundigen stond op en vertelde bewogen te zijn door het verhaal van Schuurmans. En daarna: ‘Wilt u dit verhaal aan onze collega’s komen vertellen?’ De hoogleraar was kordaat: ‘Ik geef je mijn presentatie, dan kun je je eigen verhaal vertellen.’

Deze bescheidenheid, of moet ik zeggen terughoudendheid bij ervaren verpleegkundigen trof ik in 2016 ook bij mijn aantreden als bestuurder bij Dianet, categoraal ziekenhuis voor dialysezorg. We helpen nierpatiënten in onze centra in Utrecht en Amsterdam, en bij hen thuis in het grootste deel van Nederland.
Het organisatiemodel was kort voor mijn komst aangepast om de medisch specialisten een leidende rol te geven. Niemand vroeg zich af of ze daar klaar voor waren. De verpleegkundigen, toch driekwart van onze medewerkers en verantwoordelijk voor 95 procent van de zorg, ontbraken in het plaatje. En belangrijker: niemand leek erover te vallen”.

Duidelijke stem in de organisatie

Maar Hingst deed dat wel. Het was niet meer dan vanzelfsprekend dat de verpleegkundigen van Dianet een duidelijke stem kregen in de organisatie: “De eerste ingreep was een enthousiaste, getalenteerde verpleegkundig directeur aantrekken met heldere ideeën over de noodzaak van de verpleegkundige stem en het organiseren van betrokkenheid. Zij nam plaats in ons directieteam en organiseerde brainstormsessies over organisatieveranderingen voor onze verpleegkundigen en regiobijeenkomsten voor onze thuismedewerkers in het land”.

Lees de hele blog Zelfmanagement, de verpleegkundige stem bij Dianet, door Wendela Hingst, Zorgvisie, 13 maart 2019: www.zorgvisie.nl

Bijeenkomst over ‘eigenaarschap’

Op donderdag 18 april 2019 neemt Wendela Hingst deel aan een bijeenkomst van Zorgvisie over ‘eigenaarschap als instrument om medewerkers te binden in de huidige arbeidsmarkt’.
Op die datum vindt ook de uitreiking plaats van de prijs voor de Zorgmanager van het Jaar.
Zie voor info en details: www.zorgvisie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer