Het gaat niet goed met de medezeggenschap in het hoger onderwijs

De medezeggenschap in het hoger onderwijs zit in een spiraal naar beneden, zegt Rien Wijnhoven, voorzitter van de Tilburgse universiteitsraad én van LOVUM, de vereniging van universiteitsraden. De politiek laat de medezeggenschap aan haar lot over.
Woensdag 9 november 2022 opent hij een congres in Utrecht over de toekomst van de medezeggenschap in het hoger onderwijs.
In samenwerking met Werner Essen schreef hij het artikel Het gaat helemaal niet goed met de medezeggenschap in het hoger onderwijs. Essen is voorzitter van de Vereniging van Medezeggenschapsraden van Hogescholen – VMH:

Slechts 5,4% bedroeg de opkomst bij de laatste verkiezingen voor studentleden van de medezeggenschap aan de Erasmus Universiteit. Bij hogeschool Fontys stemde bij de laatste verkiezingen maar een kwart van de medewerkers en van de studenten slechts 2%. Eerder dit jaar lieten twee studentenpartijen aan de Universiteit Utrecht weten niet aan de verkiezingen deel te zullen nemen wegens onvoldoende kandidaten. En ASAP – al meer dan 10 jaar een stabiele en aanwezig factor in de studentenraad van de Radboud Universiteit – maakte twee weken geleden bekend zichzelf op te heffen, omdat het niet meer lukt genoeg studenten te vinden die actief willen worden.

De opkomst van studenten in het WO en het HBO is op steeds meer plekken dramatisch laag en gemiddeld weet minder dan een op de drie personeelsleden het (digitale) stemloket nog te vinden. Dit in het geval er überhaupt verkiezingen zijn, wat lang niet meer altijd en overal zo is. Soms is het aantal kandidaten net of niet genoeg is om het aantal beschikbare zetels te vullen.

Informatie en invloed

Ondertussen blijft onze minister van onderwijs en wetenschappen hardnekkig volhouden dat het goed gaat met de medezeggenschap in het hoger onderwijs. Dit mede op basis van een rapport ‘Goed bestuur en medezeggenschap’ van onderzoeksbureau Berenschot en van de medezeggenschapsmonitor 2022. Wij als medezeggenschap zijn hierover verbaasd. Het gaat dus helemaal niet zo goed. Behalve dat beide rapporten die conclusie niet rechtvaardigen, horen en zien wij dagelijks signalen van het tegenovergestelde. Opkomstcijfers bij medezeggenschapsverkiezingen voor studenten lopen al jaren terug en, enkele uitzonderingen daargelaten, ook de opkomstcijfers en kandidaatstellingen bij het personeel geven weinig reden tot optimisme.

Uit het Berenschot rapport blijkt bovendien dat slechts 58% van het personeel en 65% van de studenten enigszins tevreden is over de informatievoorziening aan de medezeggenschap. Aangezien juiste en tijdige informatie als zuurstof is voor een gezond democratisch debat, zou dit in de buurt van de 100% moeten liggen. En volgens de medezeggenschapsmonitor 2022 denkt maar een derde van de geënquêteerden als actief medezeggenschapper enige invloed te hebben. Waarom je al die inspanning getroosten als het zo weinig oplevert?

Lees het hele artikel Het gaat helemaal niet goed met de medezeggenschap in het hoger onderwijs, door Rien Wijnhoven en Werner Eussen, Lovum, 4 november 2022: www.lovum.net/nieuws/het-gaat-helemaal-niet-goed-met-de-medezeggenschap-in-het-hoger-onderwijs/

Congres ‘De toekomst van de medezeggenschap’: www.lovum.net/nieuws/nieuwsbrief-1-congres-de-toekomst-van-de-medezeggenschap/

VMH – Vereniging van Medezeggenschapsraden van Hogescholen: https://vmh-hbo.nl/

Rien Wijnhoven over medezeggenschap: ‘We zitten in een spiraal naar beneden’, Hoger Onderwijs Persbureau, Univers, 4 november 2022: https://universonline.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer