Grootste staking ooit van verpleegkundigen in Engeland, Wales en Noord-Ierland

Duizenden verpleegkundigen in Engeland, Wales en Noord-Ierland zijn vandaag, donderdag 15 december 2022, begonnen aan de eerste van de twee dagen durende staking over lonen. De tweede stakingsdag is op dinsdag 20 december.
De staking – te volgen op BBC Live van de Britse televisie – is de ‘grootste staking ooit in de NHS’, de National Healthe Service, het Britse publieke zorgstelsel.
Het personeel verleent tijdens de staking wel ‘levensreddende’ en spoedeiseisende zorg; chemotherapie en nierdialyse gaan ook gewoon door, maar routinediensten worden onderbroken.

Pat Cullen, hoofd van de vakbond Royal College of Nursing (RCN) zegt: “Dit is een tragische dag voor de verpleging, het is een tragische dag voor de patiënten”. De verwachting is dat meer meer dan honderdduizend verpleegkundigen deelnemen aan de staking.

RCN wil een loonsverhoging van 19% en zegt dat stijgingen onder de inflatie de zorg in gevaar brengen doordat het moeilijk is om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden. De reactie van de regering is dat de eis van RCN onbetaalbaar is en dat zij heeft voldaan aan de onafhankelijke aanbevelingen wat betreft het salaris.

Het grootste effect van de staking doet zich waarschijnlijk voor bij vooraf geboekte behandelingen zoals voor hernia, heupprothesen en in poliklinieken.

‘We strike for the future of the NHS’: RCN strike action begins: www.rcn.org.uk/magazines/News/uk-rcn-nhs-nursing-strikes-2022-first-day-151222

Royal College of Nursing: www.rcn.org.uk/magazines/News

The Strike Hub: www.rcn.org.uk/Get-Involved/Campaign-with-us/Fair-Pay-for-Nursing/Strike-hub

Twitter RCN: https://twitter.com/thercn

BBC Live: www.bbc.co.uk/programmes/m001g6n6

Nurses hold biggest strike in NHS history, BBC News, 15 december 2022: www.bbc.com/news/live/health-63908018?ns_mchannel=social&ns_source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer