Gratis kennismakingspakket ‘Filosoferen met kinderen’

Filosovaardig wil ouders, leerkrachten en andere opvoeders inspireren om (nog) vaker open gesprekken met kinderen te voeren, zodat kinderen hun eigen wijsheid kunnen ontdekken. Dit kun je op veel manieren doen, maar het filosofische gesprek blijft favoriet.

Filosovaardig is ontstaan uit Filosofiejuf.nl en dat is ontstaan aan de keukentafel ten huize van Fabien van der Ham tijdens het eten.

Fabien van der Ham:

Ik heb drie kinderen, die vroeger wel eens heel druk waren aan tafel. Ik was dan alleen maar aan het corrigeren en het was helemaal niet gezellig. Op een dag legde ik een filosofische vraag op tafel. Toen werd het ineens rustig. De kinderen gingen nadenken over de vraag en luisterden geboeid naar elkaars ideeën.

Met filosofielessen op de basisschool geef je aandacht aan het denken van kinderen. Hoe je denkt, is wie je bent. Toch besteden we weinig aandacht aan het denken van kinderen. We leren kinderen vooral wat ze moeten denken en wat sociaal wenselijk is, als een regel die je uit je hoofd moet leren. Het gevaar is dat het kind zich daardoor niet gezien voelt, want hij heeft natuurlijk ook zijn eigen ideeën over deze regels. Aandacht voor je denken, is aandacht voor jou.

Sacha, 9 jaar

“Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na.”

Maram, 11 jaar

“Je kunt ook leren door te doen! We dachten dat we niet konden filoleren maar we gingen het gewoon doen en nu kunnen we het”.

Filosovaardig biedt een gratis kennismakingspakket aan, Filosoferen met kinderen, te bestellen op: : https://filosovaardig.nl/gratis-kennismakingspakket-filosoferen-met-kinderen/

Filosovaardig: https://filosovaardig.nl

Filosoferen met kinderen: een open en veilig gesprek, Leraar 24: www.leraar24.nl/50283/filosoferen-met-kinderen-een-open-en-veilig-gesprek/

Centrum Kinderfilosofie Nederland: https://kinderfilosofie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer