‘Gepest van 9 tot 5’. Tv-programma over pesten op de werkvloer

Gepest van 9 tot 5. Tv programma over pesten op de werkvloer

In het nieuwe EO tv-programma Gepest van 9 tot 5 schakelen slachtoffers van pesten op de werkvloer de hulp in van Bert van Leeuwen. Ze zijn ten einde raad: ze hebben alles geprobeerd om het pestgedrag aan te kaarten, maar zonder succes. Met de hulp van het tv-programma proberen zij de situatie op te lossen en achter zich te laten.
Gepest van 9 tot 5 is in eerste instantie een eenmalig programma en wordt uitgezonden op 19 april 2019, de Landelijke Dag tegen het Pesten, maar als het aan de EO ligt, wordt het een serie.

Pesten op de werkvloer is een enorm taboe, terwijl de cijfers er niet om liegen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 8 volwassenen in Nederland wordt gepest op de werkvloer en dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven nog geen anti-pestbeleid heeft. Daarnaast becijferde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat deze vorm van pesten de samenleving jaarlijks vier miljard euro kost.
Het pesten kan bestaan uit allerlei vormen van verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld of het negeren van een collega in allerlei sociale activiteiten.

Mediator

Vaak beseffen de pesters niet dat hun gedrag zo veel impact heeft. Pesten kan onder meer leiden tot stress, depressie, burn-out en tot minder presteren en produceren. Om tot een werkbare oplossing te komen, gaat Bert van Leeuwen als mediator met alle betrokken partijen op een respectvolle manier het gesprek aan. Hij brengt ook bewijsmateriaal op tafel dat kan bestaan uit apps, mails, geluidsopnames of – in sommige gevallen – videobeelden. Na de intensieve gesprekken wordt de leiding van het betreffende bedrijf geïnformeerd.

Taboe doorbreken

Met Gepest van 9 tot 5 wil de EO individuele slachtoffers van pestgedrag helpen, maar ook het taboe op pesten op het werk doorbreken. “We laten zien dat er oplossingen zijn om de vicieuze cirkel van negativiteit te doorbreken, waarbij het anti-pestbeleid een zeer belangrijk onderdeel is, zegt Bert van Leeuwen.”

Gepest van 9 tot 5 wordt uitgezonden op vrijdag 19 april 2019 op NPO1 om 21.30 uur.

Meer info bij EO: https://visie.eo.nl

Zie ook Stichting Omgaan met pesten: www.omgaanmetpesten.nl

Stop pesten nu!: www.stoppestennu.nl

Posicom, professionele aanpak van pesten: www.posicom.nl/

Comments (2)

 • Ik word ook gepest.
  Omdat ik uit de kast ben gekomen.
  Echt mijn collega’s van woningbouwvereniging Nijestee in Groningen aan het Damsterdiep.
  Leggen toners op mijn bureau met papiertjes die kan ik wel gebruiken.
  Ga maar door.
  Ik heb geen levenslust meer heb gelukkig sinds vorige week een nieuwe vriend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer