Gemeten: de emotionele temperatuur van de wereld. Gallup 2020 Global Emotions Report

Nog voordat COVID-19 uitbrak, stonden er wereldwijd meer mensen onder druk dan tien jaar geleden. Meer dan één op de drie volwassenen (35%) gaf aan dat ze in 2019 een groot deel van de dag stress hebben ervaren — zes procentpunten meer dan de 29% in 2006. Volgens het Gallup 2020 Global Emotions Report hadden de mensen in de aanloop naar de pandemie in feite meer zorgen, lichamelijke pijn en gevoelens van woede, stress en verdriet dan in de jaren ervoor.

Momenteel voert het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup wereldwijd enquêtes uit voor de volgende editie van de Gallup World Poll. De editie van 2020 waarin de onderzoeksresultaten van 2019 zijn opgenomen suggereert dat in veel landen over de hele wereld mensen al in een verhoogde negatieve staat verkeerden voordat ze te maken kregen met de pandemie. Dat belooft waarschijnlijk niet veel goeds voor hun leven na de pandemie, aldus Gallup.
Elk jaar publiceert Gallup een onderzoeksrapport over de dagelijkse ervaringen en gevoelens van mensen. Doel is erachter te komen of mensen plezier beleven, iets interessants maken of leren, uitgerust zijn, zich zorgen maken of boos zijn.

In 2021 wordt gerapporteerd hoe de wereld de COVID-19 uitbraak heeft ervaren en hoe landen hebben gereageerd op de pandemie. In de Verenigde Staten is in 2020 een aanzienlijke stijging te zien wat betreft somberheid en verdriet.

De positieve en de negatieve Experience Index

De wereld is erg goed in het kwantificeren van alles in ons leven, aldus Jon Clifton, Global Managing Partner van Gallup in de inleiding van het rapport Gallup Global Emotions 2020. Vanaf het moment van geboorte en de door ons gefabriceerde en gekochte goederen tot de manier waarop we sterven. Waarin de wereld niet zo goed blijkt te zijn is in het kwantificeren van hoe we ons voelen, hoewel juist onze gevoelens ons doen en laten in het leven beïnvloeden. Het Gallup-rapport probeert dat recht te zetten. De metingen en resultaten zijn niet de typische ‘transactionele getallen’ die de meeste wereldleiders gewend zijn, maar ze kunnen hun wel inspireren eens anders te gaan denken over de maatstaven waaraan ze zich proberen te houden en waarmee ze proberen te regeren.
Gallup toont twee lijsten, de Positive Experience Index en de Negative Experience Index. Ze geven een uniek beeld van de wereld.

Gallup ondervroeg in 2019 ruim 175.000 volwassenen in 144 landen en regio’s. Gevraagd werd welke vijf negatieve ervaringen ze hebben gehad op de dag voordat ze deelnamen aan de enquête. Meer dan een op de drie mensen deelde mee dat ze veel zorgen (39%) of stress (35%) hadden, en drie op de tien leed lichamelijk ernstige pijn (31%). Minstens één op de vijf had last van verdriet (26%) of boosheid (22%).

Het hebben van zorgen, stress, pijn en boosheid bleef onveranderd ten opzichte van 2018. Het percentage verdriet daarentegen steeg in 2019 twee punten ten opzichte van het jaar daarvoor. De trend is dat negatieve ervaringen toenemen.
Gallup geeft de antwoorden op de vijf vragen aan in de lijst Negative Experience Index met de score voor elk onderzocht land.
De scores varieerden wereldwijd, van de hoogste negatieve score van 51 in Irak tot de laagste negatieve score van 13 in Taiwan.
De Irakezen voeren de boventoon wat woede betreft. Dat was duidelijk te merken in 2019 en 2020. 46% gaf aan op de dag van de enquête dat ze dag ervoor veel woede hadden gevoeld.
Landen met de laagste negatieve score hebben niet noodzakelijkerwijs de hoogste positieve score. Veel landen met de laagste score op de Negatieve ervaringsindex in 2019 staan al jaren op deze plek van de lijst.

Een meerderheid gaf aan vier van de vijf items van de Positieve ervaringsindex te hebben ondervonden. Het percentage is onveranderd gebleven ten opzichte van 2018. Minder dan de helft van de mensen wereldwijd (49%) heeft de dag voor het interview iets interessants geleerd of gedaan. Dit percentage was hoger dan de 46% van 2017, maar het is niet de hoogste score ooit. In de periode 2013 – 2015 liep het percentage op tot 51%.

De percentages wereldwijd wat betreft iets interessants te hebben geleerd of gedaan variëren van maar liefst 20% in Turkije – een nieuw dieptepunt voor het land – tot 76% in Panama.
Elk land en elke regio heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Sommige landen blijven een sterk welbevinden melden, terwijl andere extreme emotionele onrust ervaren, zoals de Libanezen wier woede, stress en droefheid tot recordhoogte zijn gestegen.

De emotionele toestand van de wereld na COVID-19 wordt een hoofdstuk apart. De uitslag van de enquête van 2019  vormt een belangrijk ijkpunt voor “hoe het er in de periode voorafgaand aan de crisis aan toe ging”.

Downloaden Gallup Global Emotions 2020 Report op site van Gallup: www.gallup.com/analytics/324191/gallup-global-emotions-report-2020.aspx

Bekijk de hotspots van de wereld

Hoe voelde u zich gisteren?  Had u een glimlach op uw gezicht of heeft u uitbundig gelachen? Heeft u iets interessants meegemaakt of geleerd? Was u boos? Gallup heeft in 2018 aan mensen in meer dan 140 landen dezelfde vragen gesteld om erachter te komen hoe ze zich voelen.
Bekijk de hotspots op de interactieve site What Is the World’s Emotional Temperature? van Gallup. Selecteer een van de tien positieve of negatieve ervaringen en een land op de wereldkaart en bekijk welke landen het hoogst en het laagst scoren.

Wat woede betreft scoort Nederland laag: 8% ja, en 92% nee. Wat plezier betreft scoort Nederland hoog: 87 procent.
21% van de Nederlanders blijkt last te hebben van pijn. 64% van de Nederlanders heeft geen zorgen.

What Is the World’s Emotional Temperature? https://news.gallup.com/interactives/248240/global-emotions.aspx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer