Margreeth Kloppenburg over bepalende momenten: “Je doet wat ik zeg”

m kloppenburg over professionalisering

Vrijwel elke accountant of controller komt wel eens onder druk te staan. Er wordt een sterk beroep gedaan op de rechte rug en een beslissing is cruciaal. Deel 1 van een serie over bepalende momenten.
De serie Bepalende momenten bestaat uit persoonlijke getuigenissen van accountants – die niet bij name genoemd worden – over momenten waarop ze sterk onder druk kwamen te staan, hoe ze destijds hebben gereageerd en wat dit voor hen heeft betekend. De verhalen zijn uit hun eigen mond opgetekend door Margreeth Kloppenburg.

Ik werkte bij een van de grote accountantskantoren waar ik als registeraccountant verantwoordelijk was voor jaarrekeningencontroles bij het midden en kleinbedrijf. Bij een specifieke klant ging het al langer slecht. Om die reden moest er een handtekening worden gezet door een tweede partner. Mijn baas, ook partner, gaf aan dat ik bepaalde regels
wel iets minder stringent kon toepassen, dat zou een faillissement van de klant uitstellen, op papier oogde het dan minder erg dan het was.
Ik probeerde mijn bezwaar hiertegen, namelijk dat dit niet mag, onder woorden te brengen in gesprekken, maar vond geen gehoor. ‘Je doet wat ik zeg’, dat was eigenlijk
de strekking van alles wat hij zei. Waarna nog de toevoeging ‘in het belang van de klant’. Naast die hiërarchische kaart, voerde hij ook de tijdsdruk op.

Ik kon voor mijn gevoel niet naar anderen. Het ging hier immers om mijn baas. Maar ik merkte ook dat ik kwaad werd. Daardoor verdween uiteindelijk mijn angst om tegen mijn baas in te gaan en verdwenen ook mijn zorgen om mogelijke consequenties. Ik ben naar de tweede partner gestapt, heb bij hem open kaart gespeeld en aangegeven dat mijn baas en ik het niet eens waren. Ik gokte en hoopte dat hij zou weigeren zijn handtekening te zetten. Dat deed hij ook, gelukkig.

Tegelijkertijd zocht ik steun bij mijn mentor, ook een partner. Hij stelde terecht de vraag of ik nog wel kon samenwerken met mijn baas. Iets waar ik eigenlijk geen vertrouwen meer in had. Hij heeft uiteindelijk ook contact gezocht met mijn baas. Natuurlijk belde mijn baas zelf onmiddellijk en op hoge toon. Ik wilde wel met hem in gesprek, maar alleen face-to-face. Na lang touwtrekken, hij wilde per se telefonisch, is dat gesprek er gekomen. Ik geloof dat hij drie zinnen heeft uitgesproken waaruit ik, met moeite, excuses kon opmaken, door de zeer bedekte termen. Het was mijn laatste samenwerking met hem en hij heeft uiteindelijk ook de firma verlaten en is adviseur geworden.

Klik hier om dit artikel verder te lezen in PDF: Bepalend moment 1: “Je doet wat ik zeg”.

Margreeth Kloppenburg is zelfstandig adviseur/spreker en auteur van Eerlijk Scoren, de professionele balans tussen target en integriteit (2010), Hoera een conflict (2008), Leve het verschil (2009).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer