Brief van voorzitter beroepsvereniging Rutten over de grote commotie rond de vertrekregeling bij de Belastingdienst

Belastinginspecteur Erik Rutten plaatste op de website van de vereniging waarvan hij voorzitter is, de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF), een aan de leden gerichte brief over de commotie rond de vertrekregeling bij de Belastingdienst.
Vanaf de zomer van 2016 verschenen er berichten in de media dat er vanwege een riante vertrekregeling veel meer mensen zouden vertrekken bij de Belastingdienst dan aanvankelijk de bedoeling was. De bedoeling was dat er tot 2023 vanwege digitalisering 5000 banen zouden verdwijnen. Vanaf oktober 2016 bleek dat er zich in korte tijd veel meer belangstellenden, ruim 7800 mensen hadden aangemeld voor een gesprek over een vertrekregeling. Daarnaast werd bekend dat met de regeling ruim 700 miljoen euro gemoeid zou zijn, een bedrag waarvan staatssecretaris Wiebes niet op de hoogte was. Hij moest zich hierover verantwoorden in de Tweede Kamer op 12 oktober.

Veel geschreeuw in politiek en pers

De bekendmaking van de vertrekregeling in de openbaarheid heeft volgens Rutten geleid tot “veel geschreeuw in politiek en pers, vaak gebaseerd op halve waarheden, onbegrip en selectieve waarneming”.
In zijn brief legt Rutten gedetailleerd en helder in zes punten uit wat er nu precies aan de hand is, wat de leiding van de Belastingdienst beoogd heeft met de vertrekregeling, het resultaat in de praktijk, wat er verkeerd is gegaan en wat er nu gedaan moet worden om schade te voorkomen. Overigens, de politiek zelf mag volgens hem ook wel eens toegeven een aantal vergissingen te hebben gemaakt, o.a. wat betreft de verhoging van de AOW leeftijd.
Hij betreurt het dat er een verkeerde indruk is gewekt: “Het odium van een riante regeling raakt ergens alle medewerkers als een maatschappelijk verwijt. Dit is te betreuren en was bij een goede uitleg niet nodig geweest”.
Rutten wil ook kwijt dat medewerkers van de Belastingdienst geen graaiers zijn en dat er geen corruptiecultuur heerst.

Brief Wiebes en vertrekken, door Erik Rutten, 20 oktober 2016: www.vhmf.nl (niet meer te lezen op website).
Brief is  te lezen op pagina 5 van het decembernummer 2016 van Informatief: https://www.vhmf.nl/images/stories/informatief/Informatief2016-84w.pdf

brief wiebes en vertrekken rutten

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer