Accountant voert met tuchtklacht een ‘eenmansguerrilla’ tegen beroepsorganisatie voor accountants NBA

Het Financieele Dagblad meldt dat accountant Leon van de Kar niet uit het veld geslagen is toen hij te horen kreeg dat zijn wrakingsverzoek tegen een aantal rechters van de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants, is afgewezen. Hij had dat eigenlijk ook wel verwacht, zegt hij tegen de krant.
De uitslag bevestigt hem in zijn overtuiging dat de Accountantskamer moeite zal hebben om straks een onafhankelijk oordeel te vellen over de tuchtklacht die hij tegen de beroepsorganisatie voor accountants NBA heeft ingediend.

Maar de NBA is nog lang niet van hem af. De afwijzing van zijn wrakingsverzoek op vrijdag 18 augustus 2017 door de wrakingkamer van de tuchtrechter in Zwolle is niet meer dan een tactische tegenslag in zijn nu al drie jaar slepende strijd met de NBA.
Van de Kar, eigenaar van accountantskantoor Van de Kar & Veraart uit Roosendaal, zet zijn tuchtklacht gewoon door. Dat betekent dat begin november 26 bestuurders en functionarissen van de beroepsorganisatie voor de Accountantskamer moeten verschijnen. De NBA daagt met regelmaat accountants voor de tuchtrechter in Zwolle, maar dit is de eerste keer dat de rollen zijn omgedraaid.

Kwaliteitstoets

Het conflict stamt uit 2014 toen het kantoor van Van de Kar werd onderworpen aan een kwaliteitstoets van de NBA. Er volgde een negatief oordeel. Maar Van de Kar was het er absoluut niet mee eens: de twee toetsers waren niet berekend op hun taak, en hielden zich niet aan de regels.
Vervolgens vond Van de Kar geen gehoor bij de NBA voor het bezwaar dat hij aantekende tegen het oordeel. Hij verloor daardoor niet alleen zijn vertrouwen in de toetsers, maar ook in de NBA zelf. Vandaar dat straks niet alleen de toetsers maar ook bestuurders en andere functionarissen van de NBA naar de tuchtrechter moeten.

De NBA zit erg met de zaak in haar maag. De NBA verloor de beroepszaak die de accountant in 2015 bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven aanspande. Al tijdens die procedure trok de beroepsorganisatie haar eerdere besluiten ten aanzien van de toetsing in.

Een veel gehoorde klacht van mkb-accountants is dat de NBA te sterk gedomineerd wordt door de grote kantoren, en dat er met twee maten gemeten wordt. De ‘eenmansguerrilla’ van Van de Kar tegen de beroepsorganisatie wordt in deze kringen dan ook met instemming gevolgd.

Lees het hele artikel Roosendaalse accountant maakt establishment het leven zuur, door Jeroen Piersma, Het Financieele Dagblad, 21 augustus 2017: https://fd.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer