Explosie aan bureaucratie verwacht bij invoering Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Explosie van b ureaucratie verwacht na invoer nieuwe wet in ggz

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft haar zorgen geuit aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met het oog op de inwerkingtreding van de ‘Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg’ (Wvggz) per januari 2020. De introductie van de Wvggz gaat ten koste van de kwaliteit van behandelingen en daarom vindt de NVvP dat de wet in deze vorm niet ingevoerd mag worden.

De afgelopen maanden heeft de NVvP overleg gevoerd met de staatssecretaris van VWS over de verwachte problemen bij invoering van de Wvggz.*)

De NVvP schrijft:

“Omdat wij grote zorgen hebben over de uitvoerbaarheid van deze wet, hebben wij gevraagd om aanpassingen met als doel vereenvoudiging van de wet. Ondanks het feit dat deze gesprekken in een constructieve sfeer zijn verlopen, heeft dit niet geleid tot een oplossing die onze zorgen wegneemt. Daarom heeft de NVvP, middels deze brief, aan de commissie VWS gevraagd om een vinger aan de pols te houden op de gedane toezeggingen en hierover een brief te vragen bij de Staatssecretaris.

Veelkoppig bureaucratisch monster

De Wvggz moet ruimte bieden voor minder dwang en meer zorg op maat, inclusief verbetering van de verplichte zorg voor de patiënt. Helaas is deze wet verworden tot een veelkoppig bureaucratisch monster dat zijn oorspronkelijke doelen voorbijschiet. Terwijl van alle kanten wordt aangedrongen op het terugbrengen van regeldruk en administratieve lasten, leidt deze wet ertoe dat meer psychiaters (ten minste 130 FTE) moeten worden aangenomen.

De Wvggz omvat ten opzichte van de Wet BOPZ meer juridische procedures en uitgebreide administratieve eisen. Om daaraan te kunnen voldoen, heeft de psychiater straks minder tijd over voor de behandeling. Dit betekent voor de patiënt langere wachttijden, minder contact met de psychiater en minder tijd voor goede diagnostiek. De patiënt krijgt zelf ook met veel en moeilijk te begrijpen bureaucratie te maken”.

*) De positie van de NVvP in dit overleg wordt uiteengezet in brieven aan het Ministerie van VWS ew GGZ Nederland:
Notitie NVvP ten behoeve van overleg met ministerie VWS en GGZ NL, 11 november 2019: www.nvvp.net
Notitie NVvP ten behoeve van overleg met ministerie VWS en GGZ NL, 3 oktober 2019: www.nvvp.net/

Grote zorgen om invoering Wvggz: kwaliteit van zorg in gevaar, NVvP, 12 november 2019:
www.nvvp.net/website/nieuws/2019/grote-zorgen-om-invoering-wvggz

Psychiaters bezorgd: nieuwe wet voor gedwongen behandeling is ‘bureaucratisch monster’, door Maud Effting, De Volkskrant, 12 november 2019: www.volkskrant.nl


Een greep uit de reacties op de wet
van psychiaters en instellingen op internet

– Met deze nieuwe wet Wvggz mogen artsen bij de patiënt thuis, zelfs als deze in zijn bed ligt, met geweld medicatie toedienen.

– Ik denk dat psychiaters serieus moeten overwegen te weigeren aan de uitvoering van deze wet mee te werken.

– Het op deze wijze bejegenen van patiënten in de thuissituatie, is een ernstige aantasting van hun gevoel van veiligheid.

– Het werd steeds meer een wet om de maatschappij te beschermen in plaats van een wet om mensen beter te behandelen.

– Trek in, die wet!

– Dwangbehandeling aan huis, hoe dan?

– Dit is weer een flinke stap terug. Psychiaters moeten halve juristen worden om dit goed te doen. Verschrikkelijk.

 

U P D A T E

Petitie Herzie de wet verplichte GGZ: www.petities.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer