‘Dwaze zaterdag’: Personeel Bijenkorf voert actie op zaterdag 23/3

dwaze zaterdagen

Klanten van de Bijenkorf zullen komende weekenden op een positieve manier worden verrast door acties van winkelmedewerkers.  Medewerkers van de Bijenkorf vragen aandacht voor het feit dat hun lonen steeds minder waard worden, terwijl hun kosten voor levensonderhoud en de artikelen in de winkel steeds duurder worden.

Wat is er aan de hand?

Medewerkers van de Bijenkorf zijn trots op hun winkel. Maar ondanks de winsten, de hoge omzetten, en de steenrijke eigenaar van de winkel, weigert de Bijenkorf om een normale loonsverhoging te geven. Het maximale basisloon van een verkoopster die fulltime werkt bedraagt 1750 euro bruto per maand. De medewerkers hebben sinds 2017 geen loonsverhoging gekregen. Na ruim een jaar onderhandelen is de Bijenkorf bereid om de lonen met 1,5% te verhogen. De Bijenkorf wil geen loonsverhoging met terugwerkende kracht. Dus feitelijk komt hun voorstel neer op jaarlijks 0,75% erbij, dat is ver beneden het niveau van de inflatie, die alleen al dit jaar 2,2% bedraagt.

Medewerkers van de Bijenkorf zijn verenigd in BeeUnited/FNV. Zij hebben het afgelopen jaar enkele malen creatieve acties gevoerd. De applausacties in Den Haag en Amsterdam bijvoorbeeld, of de ingezonden brief in het Parool die trending topic werd. Ook dragen veel winkelmedewerkers sinds december een stijlvolle actiebroche tijdens hun werk.

Overigens wil de Bijenkorf een deel van de werknemers een iets hogere loonsverhoging geven. Medewerkers die een ‘3’ of een ‘4’ scoorden in het beoordelingssysteem (PM-systeem), krijgen afhankelijk van hun inkomen een extraatje. Dit omstreden systeem is afgelopen jaar in het nieuws geweest. Achmea is ermee gestopt vanwege de grote mate van willekeur. De FNV vindt bonussen prima, zolang er ook een goede algemene loonsverhoging is voor alle medewerkers.

Waar voeren de medewerkers van de Bijenkorf actie voor?

De winkelmedewerkers willen bovenop de voorgestelde 1,5% een loonsverhoging van 3,5%. ‘Op die manier kunnen we de hogere energierekening, de duurdere huurprijzen en de boodschappen tenminste betalen. Wij werken met hart voor de Bijenkorf. Wij zijn steeds vaker op feestdagen, zondagen en avonden inzetbaar. We hebben zigzagroosters. Wij vinden het tijd dat hier waardering tegenover staat’, aldus een winkelmedewerkster van BeeUnited. De Dwaze zaterdagen worden ondersteund door de actieve ledengroep IKEA.

De eerste Dwaze zaterdagactie vindt plaats op 23 maart 2019 voor de Bijenkorf in Amsterdam, tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

Zie: BeeUnited/FNV voert Dwaze Zaterdagen in bij de Bijenkorf, Brenda Heidinga, FNV, 21 maart 2019: www.fnv.nl

Personeel Bijenkorf wil meer loon: ‘Het gaat enorm goed met dit bedrijf’, door Sanne Schelfaut, Algemeen Dagblad, 11 december 2018: www.ad.nl

brief het parool bijenkorfactie

Ingezonden brief Het Parool, 29 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer