Discussie over medisch beroepsgeheim in VU medisch centrum

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam start een bewustwordingscampagne over grenzen van wat mag en niet mag. Dat staat in Tracer, het personeelsblad van het VUmc. Het lijkt allemaal zo simpel. Medewerkers in de gezondheidszorg mogen niet met derden over patiënten spreken. Niet over wat patiënten hen vertellen en niet over wat de anamnese aan het licht brengt. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en de grens van wat wel en niet mag is lang niet altijd duidelijk.

Een middel dat wordt ingezet bij de campagne is een interne website: “Op de intranetsite gaan we zoveel mogelijk vragen over de reikwijdte van het medisch beroepsgeheim beantwoorden”, zegt Anke Janssen, jurist medische zaken bij het instituut ondersteuning patiëntenzorg: “We willen een levendige pagina maken, waar mensen casuïstiek kunnen lezen, waar actuele ontwikkelingen te volgen zijn, maar waar ook veelgestelde vragen te vinden zijn”.
Er staan basisregels rond het beroepsgeheim en privacy op de site vermeld, evenals de uitzonderingen op deze regels en contactgegevens voor meer advies en documentatie en naslagwerken: “Dit wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden die we van medewerkers hopen te krijgen”.

Ook worden er sinds kort klinische lessen gegeven over het beroepsgeheim aan artsen en verpleegkundigen: “Natuurlijk hebben ze dat tijdens hun opleiding geleerd, maar na een paar jaar een opfrisbeurt is niet onverstandig”, aldus Janssen. Ook blijkt tijdens de klinische lessen dat zaken vaak genuanceerd liggen en dat er nogal wat uitzonderingen te bedenken zijn: “Het is ook niet altijd duidelijk waar de grens precies ligt. De afwegingen die dan moeten worden gemaakt, zijn niet eenduidig”.

Geldt het medisch beroepsgeheim alleen voor de zorgprofessionals? Nee, dat is niet zo. Janssen: “Kijk maar in de CAO. Alle medewerkers van VUmc hebben een afgeleid beroepsgeheim. Van baliemedewerkers tot schoonmakers, iedereen heeft een zwijgplicht over informatie van patiënten”.

Intranetpagina verlevendigt discussie over medisch beroepsgeheim, door Monique Krinkels, Tracer no 8, 18 april 2013: https://issuu.com/vumc/docs/tracer-8-2013?mode=window&backgroundColor=

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer