Skip to main content

Demonstratie van WOinActie in Den Haag op 14 december 2018

WOinActie

Elf landelijke actiecomités van WOinActie hebben besloten vrijdagmiddag 14 december 2018 te demonstreren in Den Haag.
WOinActie is een beweging van universiteitsmedewerkers en studenten, én een landelijke platform voor lokale acties.  De voorbije maanden is actie gevoerd tegen besparingen op universiteiten (er is een gebrek aan investeringen in het wetenschappelijke onderwijs) overvolle colleges en de almaar toenemende werkdruk.
Landeijke protestacties vonden plaats in de periode 22 – 25 mei en 24 – 28 september op universiteiten; op 2 oktober deed WOinActie mee aan de actie in Den Haag voor de gehele publieke sector. WOinActie is gestart met het aanbieden van een petitie aan de Kamercommissie onderwijs, cultuur en wetenschap in Den Haag in december 2017.

Sinds 2000 is het aantal studenten aan de Nederlandse universiteiten met 68 procent toegenomen, maar is de rijksbijdrage per student met 25 procent afgenomen. Daardoor is op veel afdelingen de werkdruk onhoudbaar geworden, en dreigt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar te komen. In dergelijke omstandigheden blijven de verbeteringen in de kwaliteit van het onderwijs die de studenten beloofd was als tegenprestatie voor het afschaffen van de basisbeurs waarschijnlijk uit. WOinActie eist dan ook dat de financiering van de universiteiten hersteld wordt, en dat twee recent aangekondigde bezuinigingen van de baan gaan.

Waarom WOinActie steun verdient

Op de site van DUB, de onafhankelijke nieuwssite van de Universiteit van Utrecht, leggen acht medewerkers, onder wie Ingrid Robeyns van de Universiteit van Utrecht, uit waarom WOinActie steun verdient en waarom het zin heeft actie te voeren. Vier punten:

  • Ten eerste is het nu geen punt van discussie meer dat de werkdruk aan de universiteiten voor vele medewerkers te hoog is; dat was een paar jaar geleden nog wel anders. Ook de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven, heeft in een debat erkend dat dit een reëel probleem is.
  • Ten tweede hebben Kamerleden vragen gesteld bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Onderwijs in de Tweede Kamer, daarbij gevoed door de opiniestukken die door wetenschappers en studenten actief binnen WOinActie gepubliceerd zijn.
  • Ten derde zijn meer wetenschappers en studenten zich bewust geworden van de situatie waarin we ons bevinden, en dat deze situatie op termijn onhoudbaar is. De excessieve werkdruk is een structureel probleem en vraagt daarom om structurele oplossingen.
  • Ten vierde is het te verwachten dat WOinActie de onderhandelingspositie van de Colleges van Bestuur van de Nederlandse universiteiten in hun gesprekken met de overheid versterkt. Immers, wie moet onderhandelen over budgetten en regels en daarbij kan wijzen op een grote groep boze medewerkers en studenten, staat sterker dan wie moet onderhandelen terwijl er nergens een spoortje van onvrede te bekennen is.

Voordat de doelen zijn bereikt is er nog een lange weg te gaan. Actievoeren is een kwestie van lange adem.

Meedoen

Wie de komende vier weken wil meehelpen met het verspreiden van posters en andere vormen van mobiliseren, is van harte welkom op de wekelijkse vergaderingen van WOinActie. Ze vinden plaats op:

In Amsterdam
Vrijdag 23 november (15-17 uur, Oudemanhuispoort 4-6, zaal D0.09)
In Utrecht
dinsdag 27 november (12.30 -13.30 uur): Drift 23, k.0.12
dinsdag 4 december (12.30 -13.30 uur): Janskerkhof 13, k.0.06
dinsdag 11 december (12.30 -13.30 uur): Drift 6, k.0.0

rood vierkant voor WOiActieSymbool van WOinActie is het rode vierkantje. Het symboliseert dat de rek in het WO er helemaal uit is.

Zie verder

Waarom zou ik WOinActie steunen?, DUB, 20 november 2018: https://dub.uu.nl

Brede steun universiteiten voor WOinActie, DUB, 20 november 2018: https://dub.uu.nl

WOinActie: https://woinactie.blogspot.com

Klik hier voor gedetailleerde uitleg over Studiefinancieringsstelsel:
https://drive.google.com/file/d/1o5gq8g3X0KTzgWwFRE9CmrpKWwSMK-05/view

Zie ook: Landelijke protestactie van vier dagen tegen besparingen op universiteiten begint op 22 mei 2018, Blogs Beroepseer, 16 mei 2018: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.