De vijftien banen die gaan verdwijnen ten gevolge van technologie

Verdwenen banen. Linnenblekers. Schilderij van Gerbrand van den Eeckhout

Welke banen gaan er verdwijnen ten gevolge van de technologie? Webwereld besteedt regelmatig aandacht aan dit onderwerp en adviseert ons nog even te genieten van het werk zolang het duurt.
Er verdwijnen volgens Webwereld niet alleen banen, maar complete beroepen door innovatieve disruptie – ontwrichting veroorzaakt door innovatie. Dit is al een eeuwenoud gegeven. Verdwenen zijn de telegrambesteller, sjouwer, turfverkoopster, bleker, bezembinder, touwslager, vilder of analoge telefonist. Maar de huidige technologiespurt maakt nu wel heel snel korte metten met enkele beroepen.
Webwereld is een Nederlandse nieuwssite voor informatietechnologie (IT) “met een eigenzinnige blik op IT”.

Nieuwe vakkennis

Het interessante is dat voor iedere gesneuvelde beroepsgroep er een nieuwe categorie terugkomt. De telefonist bijvoorbeeld was niet meer nodig door telefooncentrales, waardoor grote groepen bellers en callcenters ontstonden.
Maar dat is een schrale troost voor beroepsbeoefenaars. Speel op tijd op disruptie in, en je kunt meebewegen met de stroming. Neem de makelaar die weggeautomatiseerd moet worden in de volgende decennia. Net als de beurshandelaar kan hij of zij zich specialiseren in het ontwerpen en uitvoeren van nieuwe systemen, waar specifieke vakkennis voor nodig is die een generalist niet heeft.

Met dat in het achterhoofd keek Webwereld naar vijftien banen die de komende decennia in het beste geval fundamenteel veranderen, maar mogelijk zelfs helemaal verdwijnen. Genoemd worden de volgende vijftien beroepen: 1. Tolken. 2. Reisagenten. 3. Verslaggevers. 4. Accountants. 5. Bibliothecarissen. 6. Beurshandelaren. 7. Belastingconsulenten. 8. Taxichauffeurs. 9. Vrachtwagenchauffeurs. 10. Postbodes. 11. Advertentieverkopers. 12. DJ’s. 13. Docenten. 14. Boeren. 15 Makelaars.

Wat krijgen we terug voor elke gesneuvelde beroepsgroep? Lees daarover verder op Webwereld: 15 banen die verdwijnen door technologie, 4 september 2018: webwereld.nl (Niet  meer beschikbaar op site van Webwereld).

Lees ook: Bijna helft van onze banen gaat over 20 jaar verdwijnen door automatisering en robotisering, Blogs Beroepseer, 10 juni 2014: https://beroepseer.nl

U P D A T E

16 banen die verdwijnen door technologie, Webwereld, 8 januari 2019: https://webwereld.nl/nieuws/business/16-banen-die-verdwijnen-door-technologie-3769976/

 

Op de foto: De linnenblekers, schilderij van Gerbrand van den Eeckhout (1621-1674).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer