Cybersecurity serieus nemen

De Haagse wethouder Saskia Bruines heeft ICT in haar portefeuille. Ze zegt zich zorgen te maken om de digitale kwetsbaarheid van onze samenleving. Dat de gemeente Den Haag cybersecurity serieus neemt bewijst de jaarlijkse hackwedstrijd Hâck The Hague. Hier proberen honderd ethische hackers uit binnen- en buitenland de computersystemen binnen te dringen. En ja, dat lukt ze, vertelt Bruines op Platform Overheid: “De overheid heeft dagelijks te maken met cyberaanvallen. Alleen als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen kunnen we onze weerbaarheid verhogen. Door deze ‘goede’ hackers uit te dagen zijn verschillende kwetsbaarheden aan het licht gekomen, zoals een zwakke plek bij een internationale leverancier. Heel veel gemeenten maken gebruik van deze leverancier. Dit geeft dan ook gelijk aan hoe belangrijk het was dat deze zwakke plek werd gevonden. Jezelf willen blijven verbeteren en kennis met elkaar delen is noodzakelijk. Zelfs op internationaal niveau wisselen we informatie uit. Bij cybercriminaliteit moet je verder kijken dan je eigen gemeente- of landsgrens”.

Overheidsbrede Cyberoefening en webinars

In de maand oktober 2020 organiseren gemeenten, provincies en waterschappen diverse webinars onder de naam Overheidsbrede Cyberwebinars. Tijdens deze online-sessies delen bestuurders en professionals uit verschillende overheidslagen hun geleerde lessen. Wat hebben zij het afgelopen jaar gedaan aan cyberveiligheid? Wat zijn hun best practices als het gaat om oefenen met cyberincidenten? Welke invloed heeft het coronavirus en het thuiswerken op de organisatieveiligheid? Deze interactieve webinars dagen uit om actief aan de slag te gaan in de eigen organisatie. De eerste oefening vindt plaats op 1 oktober en gaat over de DDoS-aanval. Zo’n aanval is te vergelijken met een zeer grote groep personen die tegelijkertijd door een winkeldeur willen.

Op 26 oktober organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de Virtuele Overheidsbrede Cyberoefening waarbij men de dynamiek en complexiteit van een cybercrisis ervaart en zelf kan meebeslissen hoe te handelen.

Bruines: “Op deze manier hoor je de problemen en leer je over de manier van werken bij andere instanties. Zover ik weet ben ik nooit slachtoffer geworden van cybercriminelen, wel ken ik vreselijke verhalen. Denk maar aan de digitale gijzeling van de Universiteit Maastricht of dat iemand jouw identiteit overneemt. Het is goed dat we met elkaar in gesprek gaan over digitale gevaren. Bij een groot auto-ongeluk wordt er eerst gekeken bij welke bestuurder de schuld ligt. Maar dat een storing van het verkeerslicht ook een oorzaak kan zijn, zit nog niet in onze manier van denken. Hoe krijgen we dat eruit? Zo heeft de gemeente Den Haag een noodplan klaarliggen mocht zich een digitale crisis voordoen. Ik ben benieuwd hoe andere organisaties dat hebben geregeld en hoop tijdens de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars van elkaar te leren”.

Programma en aanmelden voor Overheidsbrede Cyberoefening en webinars, Digitale Overheid: www.weerbaredigitaleoverheid.nl
Na registratie ontvangt men een bevestiging met link naar een online-platform.
Deelname aan de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars is gratis.

Cybercriminelen houden zich niet aan landsgrenzen, Platform O, 25 augustus 2020: https://platformoverheid.nl/artikel/cybercriminelen-houden-zich-niet-aan-landsgrenzen/

Zie ook rapport Voorbereiden op digitale ontwrichting, WRR, 9 september 2019: https://beroepseer.nl

Hâck The Hague 2021: www.cybersprint.com/hack-the-hague-2021

 

Afbeelding bovenaan is van Gerd Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer