Commentaar WO in Actie op Voorjaarsnota: extra geld voor onderwijs is veel te weinig

ministerie van financiën in den haag

Na anderhalf jaar actievoeren komt er eindelijk extra geld voor het WO: 41 miljoen euro op jaarbasis, aldus de Voorjaarsnota 2019, aangeboden door het Ministerie van Financiën op 27 mei 2019. De Voorjaarsnota die halverwege het begrotingsjaar wordt gepubliceerd, geeft weer hoe het gaat met de lopende begroting van het Rijk. In de nota staan voorstellen over wijzigingen die nodig zijn in de uitgaven en inkomsten.

Op pagina 2 van de Voorjaarsnota 2019 staat:

… maakt het kabinet extra geld vrij voor knelpunten in de uitvoering van beleid. Voorbeelden zijn de tegemoetkoming aan gemeenten voor de kosten van de jeugdhulp, de gestegen kosten in het onderwijs door de toename van het aantal leerlingen en studenten, extra uitgaven voor bèta- en techniekopleidingen en het aanbrengen van balans in de financiën van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Pagina 9:

Meer leerlingen en studenten dan eerder geraamd nemen deel aan het onderwijs. De kosten voor onderwijsinstellingen die hierdoor ontstaan worden gecompenseerd. Daarbovenop wordt structureel 41 miljoen euro per jaar vrijgemaakt voor bèta- en techniekopleidingen in het mbo en hoger onderwijs.

Vergadering WO in Actie op 28 juni 2019

Actiegroep WO in Actie*) laat weten dat de toekenning van 41 miljoen een mooi begin is, maar dat het bedrag niet voldoende is. WO in Actie eist 1,15 miljard per jaar erbij, niet alleen voor bèta-techniek maar voor alle wetenschappen. Om de eis kracht bij te zetten worden er nieuwe plannen bedacht voor actie voeren tijdens de opening van het academische jaar (eerste week van september).
Daarover kan worden meegepraat op de vergadering van WO in Actie op 28 juni 2019, aanvang 17.00 uur (tot ca. 18.30 u) bij de Algemene Onderwijsbond (AOb),
St Jacobsstraat 22, Utrecht.

Commentaar Algemene Onderwijsbond

Dat het kabinet geen cent heeft uitgetrokken voor verhoging van de salarissen en voor minder werkdruk in het onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond “zwaar teleurstellend”. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Twee maanden geleden voerden veertig duizend leraren en ondersteuners op het Malieveld nog actie voor meer salaris en minder werkdruk. Het kabinet negeert hun noodkreet volledig. Zo loopt het lerarentekort verder op, ten koste van de leerlingen”.

De economie draait op volle toeren, de inkomsten van het rijk stijgen en de uitgaven vallen op een fors aantal punten mee. Daardoor heeft het kabinet in deze voorjaarsnota miljarden euro’s extra te besteden. “Het onderwijs krijgt daarvan een schijntje”, zegt Verheggen. Zo trekt het kabinet 41 miljoen euro uit voor investeringen in bèta- en techniekopleidingen. Verder wordt er geld ingezet om de stijging van de leerlingen- en studentenaantallen op te vangen, maar dat is normaal: als je dat niet deed, was het een bezuiniging”.

Wat Verheggen mist in de voorjaarsnota is geld om de salariskloof tussen leerkrachten in het primair en het voortgezet onderwijs te dichten en geld voor meer salaris en minder werkdruk voor leraren en ondersteuners in de rest van het onderwijs.

WO in Actie: https://woinactie.org

Geen geld voor salaris of werkdruk in voorjaarsnota, door Rob Voorwinden, Algemene Onderwijsbond, 28 mei 2019: www.aob.nl

rood vierkant voor WOiActie
*)
WO in Actie komt op voor de belangen van het universitair onderwijs en de verwevenheid met wetenschappelijk onderzoek die, mede door de snelle toename van het aantal studenten, door forse en langdurige bezuinigingen onder sterke druk zijn komen te staan. WO in Actie is een landelijke platform voor lokale actie, verenigd rondom drie eisen:

  • afschaffing van de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro.
  • herstel van de overheidsbijdrage naar het niveau van 2000.
  • afschaffing van de lumpsumkorting van 19 miljoen euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer