Bijna blinde Mike wil bakker worden. Hij loopt stage bij bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft

Mike van Brenk stagiair bij Bakkerij Lex Brakenhoff

Doordat hij bijna blind is kon Mike nergens stage lopen, maar bakker Lex Brakenhoff in Assendelft – Bakkerij Brakenhoff is een begrip in de Zaanstreek vanwege de bruidstaarten en de kwaliteit – gaf hem een kans om zijn droom achterna te gaan. De 16-jarige Mike van Brenk wil graag bakker worden. Door het syndroom van Wolfram ziet hij met zijn rechteroog nog maar voor vijf procent, met het linker oog helemaal niets meer.

Mike had een school gevonden die hem wel de kans wilde geven om de opleiding tot bakker te volgen, maar een stageplaats vinden voor zijn opleiding bleek nog niet zo makkelijk. En als hij die plek niet had, kon hij ook de opleiding niet volgen. Begin februari deed Mike’s moeder op Facebook een oproep. Met succes!

Brakenhoff nodigde Mike uit voor een gesprek waarin alle scenario’s werden besproken. “Het zou niet makkelijk worden, niet voor ons, en niet voor Mike. Maar ik ben van mening dat iedereen met zo’n voorliefde voor dit prachtige vak de kans moet krijgen hierin te leren en zich te ontwikkelen. Ook iemand met een lichamelijke beperking”, aldus Lex Brakenhoff in een interview met Anne Mieke Ravenshorst van het digitale vakblad Bakkerswereld.

Inmiddels is Mike begonnen aan zijn stage. Voor iedereen in het bedrijf was dat even wennen. Soms moeten ze Mike’s handen even vastpakken om hem wat uit te leggen. Brakenhoff: “Gewoon even uitleggen en laten zien, dat kan niet. Door middel van voelen maken we Mike wegwijs in de bakkerij en met de grondstoffen en de producten. Dat betekent ook dat we geregeld achter Mike staan en zijn handen in de onze houden om hem bepaalde technieken te leren en dingen te laten ervaren”.

Het is niet iets wat je normaal gesproken doet, maar het zorgt er wel voor dat niet alleen Mike een fantastische leerervaring krijgt, maar ook de bakkers bij Brakenhoff. “We worden genoodzaakt op een andere manier naar ons brood en het productieproces te kijken en dat werkt ongelofelijk verfrissend!”

Bekendheid

Mike is intussen een landelijke bekendheid geworden. Het Noord-Hollands Dagblad, RTV Noord-Holland, RTL Late Night en De Telegraaf hebben uitgebreid aandacht aan Mike en bakker Brakenhoff besteed. De sociale media blijven berichten doorsturen. Hopelijk komt er uit deze kleine geschiedenis iets moois voort en “durven straks meer bedrijven in mogelijkheden in plaats van in beperkingen te denken” aldus Brakenhoff.
Hij begrijpt de angst van collega’s die hier niet aan durfden te beginnen, maar hoopt dat zij hun vrees door zijn ervaring laten varen.  Mike“laat ons inzien dat een beperking gelukkig helemaal geen beperking hoeft te zijn. En dat je je nooit moet laten weerhouden je dromen waar te maken”.

Realistisch zijn Brakenhoff en zijn team ook. Ze beseffen dat het een stage is en dat de praktijk moet uitwijzen of het haalbaar is om als bijna blinde bakker zelfstandig te kunnen werken. “Niemand weet hoe het bakkersavontuur van Mike zal eindigen. Het enige wat we wél zeker weten is dat we er samen alles aan zullen doen om Mike zijn droom werkelijkheid te laten worden. En zelfs als Mike uiteindelijk toch geen bakker zal (willen) worden kunnen we alleen maar trots zijn op het feit dat we het in ieder geval een kans hebben gegeven”.

En wat Mike betreft, hij blijft gemotiveerd om brood- en banketbakker te worden: “Van bijna niets als bloem en boter iets maken als brood en banket vind ik mooi”, zegt hij (in De Telegraaf).

Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral, door Anne Mieke Ravenshorst, Bakkerswereld, 7 februari 2019: www.bakkerswereld.nl

Facebook helpt blinde bakker Mike (16) aan stage, door Ilan Sluis, De Telegraaf, 8 februari 2019: www.telegraaf.nl

Bakkerij Lex Brakenhoff: www.lexbrakenhoff.nl

Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”, NH Nieuws, 8 februari 2019: www.nhnieuws.nl

Zie hieronder de video van NH Nieuws:

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer