Vijf lessen over hoe te werken zonder baas

Wim Heuvelman geeft vijf lessen over hoe te werken in zelfsturende teams en zonder baas in een interview in Outlook, de speciale bijlage in magazineformaat van Het Financieele Dagblad.
Heuvelman is een van de oprichters van Finext, een consultancybureau dat opereert op het snijvlak van financiën en ICT. Het is een directieloos bedrijf. Elke medewerker kan een team starten of zich daarbij aansluiten.

De vijf lessen:

1. Snij de complexiteit zo veel mogelijk weg
2. Kies voor kleine, zelfsturende teams
3. Wees altijd transparant, ook over financien
4. Leiderschap als rol, niet als functie en
5. Zorg dat er geen toezicht is.

Bij de vijfde en laatste les merkt Heuvelman op: “Een mooie boektitel vind ik: ‘Leidinggeven aan professionals. Niet doen!’ Dat herken ik. Professionals houden niet van managers. In de zorg zie je dat mensen die met de handen aan het bed staan, met managers over hun vak moeten praten. Niet doen! Ze moeten juist met elkaar in gesprek. Professionals laten zich het liefst door professionals aansturen. Het idee dat mensen niet aan het werk gaan zonder toezicht, stellen wij ter discussie. We gaan ervan uit dat mensen hun bed uitkomen, om hun werk zo goed mogelijk te doen. Dan hoef je alleen naar de uitzonderingen te kijken, naar degenen die de kantjes er aflopen, in plaats van je toezicht toe te passen op de hele populatie. Dat scheelt veel energiewegtrekkende vergaderingen en veel onnodig georganiseer”.

Met Heuvelmans slotzin over onnodig organiseren zullen veel professionals in de zorg het grondig eens zijn: “Alles willen organiseren is tijdrovender en kostbaarder. Zoals de kosten van de zorg niet het probleem vormen, maar de kosten van het organiseren van de zorg”

fdoutlook april2013Lees het hele interview met Wim Heuvelman, door Paul van Liempt: Bedrijf zonder baas, FD Outlook april 2013, Het Financieele Dagblad. Klik hier.

Het boek Leidinggeven aan professionals. Niet doen! is geschreven door Mathieu Weggeman en was winnaar van Managementboek van het Jaar 2008. Zie: www.managementboek.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer