Onderzoeksrapport Raet HR talentmanagement 2016: Medewerkers willen regie over hun ontwikkeling, maar pakken die beperkt

raet rapport talentmanagement 2016Uit het Raet HR Benchmark talentmanagement rapport 2016 blijkt dat medewerkers honkvaster worden. Raet is een softwareleverancier die o.m. cloud computingprogramma’s ontwikkelt en digitalisering van HR-processen en talent management ondersteunt. HR wil zeggen human resource. Bij HR management (HRM) worden de werknemers gezien als menselijk kapitaal waarvan optimaal gebruik moet worden gemaakt. Het gaat erom de competenties en inzet van de medewerkers optimaal te benutten en te ontwikkelen.

In het onderzoeksrapport is te lezen:
– welke ontwikkelinstrumenten medewerkers het meest effectief vinden.
– wat bestuurders verwachten van HR managers en lijnmanagers.
– hoe vakgenoten invulling geven aan talentmanagement.

Naar aanleiding van het rapport vroeg Sander Kars, manager bij Raet, aan Renske Rietbergen wat zij ervan vond dat 65% van de medewerkers verwacht over twee jaar nog dezelfde functie bij dezelfde werkgever te hebben. Haar reactie: “Een verontrustend cijfer”. Rietbergen is manager Business Development, Marketing & Communicatie bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). “Veel organisaties hebben talentmanagement hoog op de agenda staan, maar vinden het lastig om medewerkers in beweging te krijgen”. De oplossing? Stimuleer medewerkers om zelf het initiatief te nemen, zegt Rietbergen.

Aan het roer van eigen ontwikkeling

Medewerkers aan het roer van hun eigen ontwikkeling krijgen, dat is volgens Rietbergen de grootste uitdaging. Hoe laat je het innerlijke vuurtje van mensen ontvlammen? Een algemeen antwoord is daar niet op te geven, denkt ze. “Neem bijvoorbeeld beleid dat gericht is op de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers. Het is goed dat organisaties zulk beleid ontwikkelen. Maar de ene oudere is de andere niet. De ene persoon loopt op zijn 55e nog een marathon, de andere persoon doet het op die leeftijd liever rustiger aan. Een one-size-fits-all aanpak werkt niet”.

Organisaties moeten er ook voor waken dat ze teveel in de verzorgingsmodus schieten, zegt Rietbergen. “Het is belangrijk om in je organisatie van laag tot hoog uit te stralen dat medewerkers verantwoordelijk zijn voor hun eigen ontwikkeling. Dat moet een consistente boodschap zijn. Laat medewerkers zelf hun ontwikkelvragen en behoeftes uitspreken. Ga dat niet voor hen invullen. Hoe verleidelijk dat soms ook is. Als leidinggevende kun je in gesprek met een medewerker bijvoorbeeld geneigd zijn om zelf oplossingen aan te dragen. Op zo’n moment kun je beter tegen een medewerker zeggen: vertel jij het maar”.

Enkele cijfers uit het onderzoeksrapport 

1. Bouw aan de toekomst met talentmanagement: veranderende marktomstandigheden vragen om nieuwe competenties.
Marktontwikkelingen gaan razendsnel. Dat vraagt om wendbaarheid van uw organisatie – en van uw medewerkers.
70 % van de bestuurders maakt zich zorgen of medewerkers in hun organisatie over de juiste competenties beschikken met het oog op de toekomst.

2. Organisaties moeten daarom verder vooruit kijken: welk talent heb ik straks nodig om succesvol te blijven?

Slechts 4% kijkt verder dan 5 jaar vooruit.
68% van de HR-managers vindt strategische personeelsplanning een randvoorwaarde voor talentmanagement. De meeste van hen zetten strategische personeelsplanning in met een scope van een tot drie jaar.

3. Medewerkers komen zelf bepekrt in beweging en zien weinig loopbaanperspectief.

65% van de medewerkers verwacht over twee jaar nog dezelfde functie te hebben bij dezelfde werkgever.
38% van de medewerkers ziet voldoende loopbaanperspectief binnen hun huidige organisatie.

4. Medewerkers willen wel de regie over hun ontwikkeling, maar pakken die in de praktijk beperkt.

75% van de medewerkers wil graag de regie over hun eigen ontwikkeling.
31% van de HR-managers vindt dat medewerkers die regie onvoldoende pakken.

5. Medewerkers ervaren weinig meerwaarde van gesprekkencyclus

19% van de medewerkers vindt dat het beoordelingsgesprek geen toegevoegde waarde heeft.

6. Leiderschap nodig om medewerkers in beweging te krijgen.
Bestuurders verwachten dat HR het voortouw neemt in talentmanagement en ziet een belangrijke rol weggelegd voor leidinggevenden.

82%: HR is strategisch adviseur voor de directie.
72%: HR moet leidinggevenden coachen.
52%: HR moet leidinggevenden ondersteunen met de juiste tools en technologie.

Samenvatting HR Benchmark 2016: https://docplayer.nl/12096415-Samenvatting-raet-hr-benchmark-2016.html

“Laat medewerkers hun eigen ontwikkelpad bepalen”, door Sander Kars, Raet, 1 februari 2016: https://docplayer.nl/12610960-Talentmanagement-leiderschap-gevraagd.html

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer