Anton Maes is winnaar van de Hans Nobel Courage! penning 2020

Anton Maes wint de Nobel Courage Penning 2020

De winnaar van de Hans Nobel Courage! penning 2020 is bekend gemaakt op 20 februari 2020: Anton Maes. Hij is gekozen uit zes genomineerden.
Anton Maes was van 1985 tot juli 2016 huisarts in Dieren en is de auteur van het boek Huisartsgeneeskunde in het nieuwe zorgstelsel (2011) en van talrijke artikelen in vakbladen en dagbladen over randvoorwaarden van huisartsenzorg. Tussen augustus 2013 en juni 2014 schreef hij 66 blogs over de economie van de huisartsenzorg en de zorg op zijn site antonmaes.nl. Sinds juni 2017 schrijft hij blogs voor zijn website zorgenstelsel.nl over actuele onderwerpen op het gebied van de gezondheidszorg. De missie op zijn site luidt:

“Het blijft een uitdaging om na te blijven denken over de relatie tussen zorg en stelsel. En te schrijven over alle krachten die worden uitgeoefend om de zorgvraag, het zorgaanbod en de prijs van zinnige zorg en goede praktijkvoering te beïnvloeden”.


Ook ik ben een bezorgde burger

Maes wordt geroemd om zijn enorme kennis van de financiën en organisatie van het zorgstelsel in zijn algemeenheid, en die van de huisartsenzorg in het bijzonder. Zijn blogs bieden doorwrochte analyses van actuele problemen en nuttige achtergrondinformatie. In 2018 is hij lid geworden van het Platform Betrouwbare Zorgcijfers: “Ook ik ben een bezorgde burger die vraagtekens zet bij het huidige gezondheidszorgbeleid”.

Op de site van Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen), een van de initiatiefnemers van de prijs, staat dat Maes “op opbouwende wijze probeert te laten zien waar en hoe er verbetering/verandering zou kunnen plaatsvinden”.
Maes is kortom een van de beste analytici van de huisartsenzorg in Nederland.

De exacte datum van de prijsuitreiking, bestaande uit een penning en een geldbedrag van € 5000,- is nog niet bekend, maar zal plaatsvinden medio mei of juni. Bij de prijsuitreiking wordt het volledige juryrapport voorgelezen.
De jury bestaat uit de beide initiatiefnemers van de prijs, de vereniging VPHuisartsen en Calculus Software, Marielene van der Velden, de echtgenote van Hans Nobel, en de winnaar van 2019 Daniëlle van Oostendorp.

Hans Nobel

Hans Nobel, naar wie de prijs is genoemd, was een van de oprichters van VPHuisartsen in 2009. De prijs wordt sinds 2018 uitgereikt. Nobel overleed plotseling in januari 2017 op 67-jarige leeftijd. Met zijn vrouw runde hij een huisartsenpraktijk in Alphen aan den Rijn. Nobel stond bekend om zijn gedrevenheid, scherpe oordeel, gevoel voor rechtvaardigheid, doorzettingsvermogen en humor.
De prijs wordt gegeven aan de persoon of instantie die zich in heeft gespannen voor het gedachtegoed van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen in het algemeen, en van Hans Nobel in het bijzonder; het behoud van de kernwaarden van het huisartsenvak en de rol van de huisarts als ‘familiedokter’.

Winnaar Hans Nobel Courage! penning 2020, VPHuisartsen, 20 februari 2020: www.vphuisartsen.nl/winnaar-hans-nobel-courage-penning-2020/

Zorgenstelsel: http://zorgenstelsel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer