Werk is monotoner geworden; ook niet meer autonomie

rapport eurofoundHet werk is in de jaren 1990 – 2011 monotoner geworden, en er is minder autonomie.
Dat bleek medio november 2011 uit een evaluatie van vijf onderzoeken die Eurofound heeft gepubliceerd. Daarin wordt een vergelijking gemaakt tussen vijf enquêtes, gehouden in een periode van twintig jaar: 20 ans de conditions de Travail en Europe: Premiers résultats (à partir) de la 5ème Enquête Européenne sur les conditions de Travail.

Eurofound is een Europese Stichting tot Verbetering van de Levens- en Arbeidsomstandigheden en houdt om de vijf jaar een enquête onder Europese werkers over hun situatie. De enquêtes zijn representatief voor de Europese bevolking: mensen in loondienst en zelfstandigen; de enquêtes vinden plaats bij de mensen thuis.

De vijfde enquête werd gehouden tussen januari en juni 2010 onder 43.816 personen. Daar hebben 34 landen aan meegedaan. Behalve de 27 lidstaten van de EU waren dat Kroatië, Noorwegen, Macedonië, Turkije, Albanië, Montenegro en Kosovo.
De vragen van de laatste enquête van 2010 gingen over werkgelegenheid en onzekerheid, leiderschapsstijlen, arbeidsparticipatie, werktijden, organisatie van het werk, loon en salaris, gezondheidsrisico’s, psychosociale factoren, balans tussen werk en privé-leven en toegang tot scholing. Een aantal extra vragen betroffen de invloed van de economische neergang op de werkomstandigheden.

Enkele resultaten. Mensen lopen nog even vaak lichamelijk risico op hun werk als twintig jaar geleden. De werkdruk is nog altijd hoog. Bijna de helft – 46 procent – van de mensen werkt tenminste een kwart van de tijd in zeer treurige en afmattende omstandigheden. Slechts 59 procent van de Europese werkers denkt dat ze hun werk nog zullen doen als ze zestig jaar oud zijn. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2000.
Het aantal werkers met een tijdelijk contract is gestegen.

De mogelijkheden tot ontplooiing op het werk en het verkrijgen van nieuwe vaardigheden zijn niet toegenomen in de afgelopen decennia. De mate van autonomie is nagenoeg hetzelfde als tien jaar geleden en monotoon werk is licht gestegen. Tussen 1995 en 2000 is het aantal mensen dat monotoon werk doet gegroeid, van 40 naar 45 procent.
Herhalende taken maken in Europa nog steeds een groot deel van het werk uit: 40 procent van de werkers verricht minder dan tien minuten durende herhalende taken (dit percentage is wel lager dan twintig jaar geleden toen het 51 procent was, ten tijde van de Europese Gemeenschap van twaalf landen), terwijl 27 procent van de Europeanen herhalende taken verricht die minder dan een minuut duren; dit percentage is hetzelfde gebleven sinds 2000

Klik hier voor de evaluatie – in het Frans – van de onderzoeken naar de werkomstandigheden in Europa: 20 ans de conditions de Travail en Europe: Premiers résultats (à partir) de la 5ème Enquête Européenne sur les conditions de Travail: http://60.force-ouvriere.org

Zie ook de website van Et voilà le travail waarop een korte beschrijving van de resultaten van het onderzoek staat: http://voila-le-travail.fr/1990-2011-un-travail-plus-monotone-et-pas-plus-autonome/

Het laatst uitgevoerde onderzoek van 2010 is te vinden op de site van Eurofound: Fifth European Working Conditions survey – 2010: www.eurofound.europa.eu

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer