Principiële rechtszaak over verplichte schending van privacy en beroepsgeheim

Op 3 november 2011 vond in Den Haag de rechtszitting plaats bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over het beroep tegen de nieuwe Beslissing op Bezwaar (BoB) van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Zowel de nieuwe BoB als het verweer van de landsadvocaat laten zien dat de NZa en het Ministerie van VWS met de hakken in het zand kennis hebben genomen van de eerdere beslissing op 2 augustus 2010 van de rechter in deze zaak.

Op die dag haalde de rechter een streep door de verplichting om de diagnose te vermelden op de DBC-rekening.
De zaak gaat over het feit dat vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten met ingang van 20 mei 2011 weer verplicht zijn om, conform de de Diagnose Behandel Combinatie*), diagnoses op declaraties te vermelden. Deze verplichting was dus door de rechter in afwachting van de BoB geschorst.

De NZa weigert om bij het declaratieverkeer van psychotherapeutische behandelingen tot een aanpassing van het declaratieregime voor vrijgevestigde psychotherapeuten en psychiaters te komen, zodat het mogelijk wordt om te declareren zonder dat diagnose-informatie is opgenomen in de rekening die wordt gestuurd aan verzekeraars. De werkafspraak, gemaakt tussen NZa en Zorgverzekeraars Nederland is ondeugdelijk en maakt dat in declaraties nog steeds diagnose-informatie is vervat.

De weigering van de NZa een aangepaste declaratieregeling te treffen, die afwijkt van de informatieverwerking in de somatische gezondheidszorg, blijft zich dus maar voortslepen, ondanks de grote bezwaren van de kant van de vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten. Diagnose-informatie bij de behandeling van psychische klachten is zeer privacy gevoelig. Deze raakt aan de kern van het privéleven van patiënten. Het waarborgen van vertrouwelijkheid en geheimhouding bij de behandeling van psychische klachten is van groot belang.

De NZa blijft bij een uniform systeem voor de gehele zorg en vindt het kennelijk niet nodig serieus te onderzoeken op welke wijze er aanpassingen gemaakt zouden kunnen worden, zodat recht wordt gedaan aan de bijzondere betekenis van privacy, vertrouwelijkheid en beroepsgeheim bij de behandeling van psychische klachten.

Medio december 2011 is de beslissing van het College van Beroep te verwachten.

Lees de Pleitaantekeningen van Abraham van Eldijk, gemachtigde voor de Koepel van DBC-vrije Praktijken (KDVP), de Regionale Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten van Gelderland en verschillende individuele psychotherapeuten en psychiaters: www.kdvp.nl

Psychiater Kaspar Mengelberg, initiator van de actiegroepering De Vrije Psych, bracht op de zitting een Pleitnota in, waarin hij o.a. stelt:

“In dit conflict over medische privacy staan individuele behandelaren tegenover een machtige overheidsinstantie. Dat is een ongelijke strijd. Aan de ene kant staat een grote bureaucratische organisatie die nauwe banden met het Ministerie onderhoudt, een lange adem heeft en beschikt over geldstromen waarmee zij de meeste gerenommeerde advocaten kan inhuren.
NZa kan naar believen vele mensen op de zaak zetten die zelf, ongeacht de uitkomst van het proces, geen enkel risico lopen, en ‘s nachts rustig kunnen slapen.
Aan de andere kant staat een aantal psychiaters en psychotherapeuten die veelal kleine zelfstandigen zijn. Zij kunnen zich net als ik niet permitteren deze ingewikkelde zaak geheel door professionals te laten afhandelen maar moeten het juridische en beroepspolitieke werk, in de kleine uurtjes na hun werk, geheel zelf doen. De inzet voor hen is hoog: met de privacy van hun patiënten staat ook voortgang van hun praktijk op het spel.
…………Want waarom zou ik zoveel tijd en energie aan iets besteden dat mij financieel tot nu toe alleen maar heeft geschaad? Dat is omdat ik er ten diepste van overtuigd ben dat het hier om een belangrijke kwestie gaat. Een kwestie die uitstijgt boven mijn eigen belang”.

5 jaar_dbc_vlag_halfstokNoot
*)
De Diagnose Behandel Combinatie (DBC) is een manier van registreren en declareren van medische handelingen, ingevoerd per 1 januari 2005.
DBC-codes worden voor declaratiedoeleinden overgedragen aan de zorgverzekeraars. Aan de hand van de codes is te achterhalen welke diagnoses de patiënt heeft gekregen en welke behandelingen hij daarvoor heeft ontvangen.

Bij het vijfjarig bestaan van de DBC heeft De Vrije Psych de vlag halfstok gehangen.

Website KVDP: www.kdvp.nl/
Website de Vrije Psych: https://devrijepsych.wordpress.com

Lees ook: Privacy bij de psychiater door Kaspar Mengelberg, De Vrije Psych, 2011: https://devrijepsych.files.wordpress.com

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer