Persoonlijke verantwoordelijkheid in plaats van extra toezicht en controle

We stapelen controle-organen als bakstenen, maar wat ontbreekt is het cement van de persoonlijke verantwoordelijkheid, aldus Miek Smilde, juridisch onderzoeksjournalist en schrijver, in de Volkskrant van 6 februari 2012.

“Het begon bij de accountants en daarna vielen ze allemaal als dominostenen achter elkaar. Bankiers, advocaten, priesters en deze week de topman van een woningcorporatie. Er is ‘iets’ misgegaan, en daaraan moet ‘iets’ worden gedaan. Antwoord: meer toezicht. En als het toezicht faalt, moet er controle op het toezicht komen. Het is dat Nederland zoveel oud-bestuurders heeft, anders hadden we een chronisch tekort aan mankracht op de controlemarkt.
Arthur Docters van Leeuwen, Wim Deetman, Rieke Samson en nu weer Rein Jan Hoekstra: ze hebben er allemaal een interessante oudere dag aan. Dat is hun van harte gegund, maar deze manier van denken gaat voorbij aan wat het cement van een samenleving is, namelijk persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Zeker als professional”.

……….“Niemand neemt zijn persoonlijke verantwoordelijkheid, en dat is wat mij het meest stoort. Niet het verlies op de lopende rekening, maar het gebrek aan persoonlijke moed”.

Lees het hele artikel van Miel Smilde: Meer toezicht en controle helpen professionals niet hun werk beter te doen, de Volkskrant, 6 februari 2012: www.volkskrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer