Ethische alternatieven voor privacy schendende sociale media en e-commercebedrijven

Bestel uw digitale boeken niet bij Kindle en Amazon maar bij ‘ethische, alternatieve’ adressen, adviseert Switching Social, een website die mensen helpt alternatieven te vinden voor e-commercebedrijven en apps die de privacy bedreigen. Amazon is makkelijk in gebruik, maar het gemak heeft een prijs, voor zowel de mensen die tegen een belachelijk laag loon in de goederenloodsen van Amazon werken als voor de samenlevingen die belastinggeld ontberen. Amazon volgt ook gebruikers op internet.

De e-boeken die Amazon aanbiedt via Kindle hebben een beperking: digital rights management (DRM).
DRM betekent dat boeken gesloten worden voor bepaalde apparaten. Amazon kan op elk tijdstip uw Kindle e-boeken bewerken of zelfs verwijderen, ook nadat u ze heeft gekocht. Amazon heeft dat bijvoorbeeld gedaan met de boeken 1984 en Animal Farm van George Orwell¹⁾, en een gebruiker van Kindle heeft ervaren dat haar hele bibliotheek bewust door Amazon is leeggehaald²⁾. (Amazon heeft haar nooit meegedeeld waarom). Een Kindle-boek is in feite nooit ons bezit. Het blijft voor altijd eigendom van Amazon.

Het sociaal boekennetwerk Goodreads en de site voor Engelstalige luisterboeken Audible zijn eigendom van Amazon en dragen dus ook bij aan de problemen. Gelukkig zijn er zowel online als offline nog voldoende ethische alternatieven voorhanden, voor zowel gedrukte en digitale boeken als voor audioboeken en e-readers.
Een greep:

Lokale boekwinkel
Ga bijvoorbeeld eens naar de lokale boekwinkel. Dat is in feite het meest ethische alternatief. Dergelijke winkels hebben over het algemeen betere arbeidsomstandigheden, betalen belasting en volgen kopers niet. In de winkel staat een mens die je gratis advies kan geven over boeken.
Als men niet heeft wat u zoekt, dan bestelt men het voor u.

Openbare bibliotheek
Ethisch lenen kunnen we ook bij de openbare bibliotheek. Dat kost niet veel en het is ook nog goed voor het milieu. Een bibliotheek is misschien wel de enige openbare gelegenheid waar je kan zitten, lezen en ontspannen zolang als je wilt zonder iets te hoeven kopen. Moderne bibliotheken lenen ook e-boeken en audioboeken uit, naast cd’s, dvd’s, blu-rays en videogames.

Better World Books
Better World Books is een online-boekwinkel met een ethische benadering. De winkel doneert voor elk verkocht boek een boek aan een liefdadigheidsinstelling. Het aantal gedoneerde boeken op de teller wijst inmiddels het getal 26.356. 619 aan, gemeten ‘s morgens 25 juli 2018. Zonder extra kosten wordt over de hele wereld geleverd.
Better World Books: https://www.betterworldbooks.com/

E-boeken en audioboeken zonder DRM
Veel uitgevers verkopen e-boeken zonder DRM-beperkingen, ze worden ‘DRM-vrij’ genoemd, of ‘non-DRM’. Als u zo’n DRM-vrij boek koopt, is het voor altijd uw eigendom. U kunt het op alle apparaten lezen en niemand kan het boek van u afnemen.
Het uitgebreidste alternatief voor Kindle is misschien wel Kobo, een wereldwijde verkoper van e-boeken van zowel DRM- als DRM-vrije e-boeken. Op de site kunt u zoeken naar DRM-vrije boeken via de niet-officiële Kobo-pagina van Switching Social: https://switching.social/unofficial-kobo-search/

Kobo biedt ook mooie e-readers aan waarmee bijna elk e-boek gelezen kan worden, inclusief de DRM-vrije en waarmee ook e-boeken geleend kunnen worden bij de openbare bibliotheek.

Public Domain eBooks en Audiobooks
Veel klassieke boeken zijn beschikbaar in het publieke domein. Ze kunnen op diverse sites legaal en zonder kosten gedownload worden. Enkele voorbeelden:

– Public Domain eBooks Search: https://switching.social/public-domain-ebooks-search/
– Project Gutenberg: https://www.gutenberg.org/
– Feedbooks Public Domein: http://www.feedbooks.com/publicdomain
– Librivox: https://librivox.org/
– Standard e-books: https://standardebooks.org/
– Faded page: https://www.fadedpage.com/
– Internet archive: https://archive.org/details/texts
– Wikisource: https://en.wikisource.org/wiki/Main_Page

Verslaafd aan verzamelen van gegevens

switching socialOp de site van Switching Social kunnen ook ethische alternatieven gedownload worden voor Facebook, Twitter, Whatsapp, Messenger, Skype, Google search, Gmail, Yahoo Mail, Outlook, Windows, Chrome, Internet Explorer, Google maps, Dropbox, Google drive, Google docs, Google news en nog meer. Voor de gevorderde gebruiker zijn er ook heel interessante alternatieven waarvoor wat meer technische kennis nodig is.
Het is zo langzamerhand wel bekend bij de meeste internetgebruikers, maar als u een app als Facebook Messenger gebruikt, wordt de inhoud van het adresboek van uw telefoon naar Facebook gestuurd. Dat betekent dat gegevens van vrienden, familie en collega’s meegestuurd worden zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn en zonder hun toestemming.
Het is zelfs al zover gekomen dat Google medische dossiers weghaalt uit de ziekenhuizen zonder toestemming van de patiënt en dat Facebook werd betrapt op een zelfde poging tot diefstal..
Veel bedrijven zijn zwaar verslaafd aan het verzamelen van gegevens. Hun beurskoers is niet alleen afhankelijk van gegevens verzamelen maar van dat doen in steeds sneller tempo op gevaar af de wet daarbij te overtreden.

De vraag is: Hoe kunt u als individu deze gang van zaken een halt toeroepen? Hoe kan een mens het verschil maken? Antwoord: Door gebruik te maken van apps en diensten die geen gegevens stelen en anderen aanmoedigen dat ook te doen.

Zie voor nog meer adressen en de ideeën achter Switching Social: https://switching.social/ethical-alternatives-to-amazon-and-goodreads/

Noten
¹⁾ Amazon Erases Orwell Books From Kindle, Brad Stone, New York Times, 17 juli 2009: www.nytimes.com
²  Remote Wipe of Customer’s Kindle Highlights Perils of DRM (Updated), Mat Honan, Wired, 22 oktober 2012: www.wired.com

 

digital rights management DRM, e-commerce, ethische alternatieven, privacy, sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer