2016: Tien jaar Stichting Beroepseer

logo tien jaar beroepseerIn 2016 is het tien jaar geleden dat stichting Beroepseer is opgericht. In die tien jaar heeft de stichting zich met hart en ziel ingezet om professionals in de (semi-)publieke sector te ondersteunen en te bemoedigen om naar eer en geweten hun werk te kunnen doen. Door middel van publicaties, blogs, video’s, Goed Werk Hub-bijeenkomsten, Beroepseer-ateliers en Goed Werk-trajecten heeft de stichting duizenden professionals bereikt en geïnspireerd. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om terug te kijken wat tien jaar Beroepseer heeft opgeleverd en de balans op te maken. Daarnaast willen we vooruitkijken: waar staan we? Welke ontwikkelingen zien we om ons heen? Waar willen we vanuit stichting Beroepseer aan bijdragen en hoe?

Actueler dan ooit

omslag het alternatief klein 2Een ding is duidelijk: de Mission statement waar stichting Beroepseer tien jaar geleden mee van start ging, is actueler dan ooit. Stichting Beroepseer streeft er nog immer naar professionals te ondersteunen bij het heroveren van het eigenaarschap over de kwaliteit van hun werk. Vaak is dit zwaar onder druk komen te staan door bemoeienis van allerlei externe partijen. De gevolgen zijn onder andere: demotivatie, veel geld en tijd naar onnodige bureaucratie en minder kwaliteit dan mogelijk. Om de herovering van dat eigenaarschap echt te realiseren is activisme van professionals noodzakelijk. Dat activisme kan allerlei vormen aannemen. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je naaste collega(’s) over hoe het beter kan; netwerken met collega’s buiten je eigen organisatie; zitting nemen in een medezeggenschapsorgaan; blogs schrijven; deelnemen aan het publieke debat; een petitie starten of een rechtszaak beginnen.

In recente publicaties van stichting Beroepseer hebben professionals voor dat activisme wegen uitgestippeld: ze hebben vanuit de praktijk omslag het alternatief voor de zorg klein 2alternatieven geschetst voor o.a. de afrekencultuur in het onderwijs en voor de bureaucratisering van de zorg: de docenten René Kneyber en Jelmer Evers hebben dat gedaan in het boek Het Alternatief. Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! (2013), Zorgondernemer Jos de Blok, radioloog Lewi Vogelpoel en huisarts Herman Suichies in het boek Het Alternatief voor de zorg. Humaniteit boven bureaucratie (2015).

‘Flip the system’ en Professioneel activisme

omslag flip the system kleinIn het onderwijs hebben Kneyber en Evers met anderen het idee van ‘flip the system’ op de maatschappelijke en politieke agenda gekregen. Ze hebben hun ideeën inmiddels verder uitgewerkt in Het Alternatief II. De ladder naar autonomie (2015) en in het samen met buitenlandse collega’s gemaakte Flip the system. Changing education from the ground up (2015). Het boek over de zorg is onderdeel van het toenemende activisme in de zorg: de succesvolle ‘Het Roer moet Om’ beweging van huisartsen, het initiatief van Dappere Dokters, De Nieuwe GGZ, en het organisatorische activisme van Jos de Blok, die samen met onder anderen Jan Rotmans gaat starten met een alternatieve zorgverzekeraar waar patiënten en zorgverleners centraal staan (Zorgeloos).professioneel activisme lab kleinStichting Beroepseer wil het toenemende activisme van professionals aanmoedigen en ondersteunen vanuit de overtuiging dat je als professional anno 2016 activistisch moet zijn om ‘goed werk’ te kunnen doen. Het jubileumjaar van stichting Beroepseer staat in het teken van het bevorderen en versterken van professioneel activisme.

Ter gelegenheid van het jubileum van Beroepseer vinden verschillende activiteiten plaats. Meer bijzonderheden over deze activiteiten worden gepubliceerd op deze website.

              Activiteiten in het jubileumjaar van Stichting Beroepseer

DATUM ACTIVITEIT LOCATIE
16 maart 2016 Bijeenkomst Vitale Lokale Samenlevingen Utrecht
18 maart 2016 Workshop #1 – Humaan organiseren, Professioneel Activisme Lab Culemborg
8 april 2016 Informele jubileumbijeenkomst Beroepseer Houten
15 april 2016 Workshop #2 – Hoe organiseer je collectief verzet? Culemborg
29 april 2016 Bijeenkomst “A village to raise a child” Rotterdam
9 mei  2016 Bijeenkomst over wijkgerichte en nabije zorg Den Haag
20 mei 2016 Workshop #3 – De juridische weg van verzet Utrecht
6 juni 2016 Workshop #4 – Professionele autonomie in zorg + onderwijs Amsterdam
10 juni 2016 Vitale Lokale Samenlevingen Van kramp naar kracht Eindhoven
najaar 2016 Bijeenkomst Tien jaar Stichting Beroepseer

 

U P D A T E

Tien jaar Stichting Beroepseer: Voortrekkers blikken terug en kijken naar de toekomst: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer