Aanmelden voor de ‘Brouwer Vertrouwensprijs’ van honderdduizend euro kan tot 30 september 2022

“Je hoeft geen Nobelprijswinnaar te zijn om kans te maken op deze prijs”. Met deze uitspraak moedigt hoogleraar en Nobelprijswinnaar voor scheikunde in 2016Ben Feringa kandidaten aan zich aan te melden voor de Brouwer Vertrouwensprijs, uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Elk jaar gaat de KHMW op zoek naar een opmerkelijk maatschappelijk initiatief dat het onderlinge vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. Tot en met 30 september 2022 is het mogelijk om initiatieven aan te melden die kans maken op de Brouwer Vertrouwensprijs ter waarde van honderdduizend euro.

Onderling vertrouwen is van fundamenteel belang om als samenleving goed te functioneren in de breedste zin van het woord. Toch zijn er ontwikkelingen die het maatschappelijk vertrouwen ondermijnen, zoals polarisatie in politiek en media, onzekerheid over de juistheid van informatie, toenemende kansenongelijkheid, de aanpak van de klimaatcrisis, handelsconflicten en onevenredige welvaartsverdeling en resulterende migratiestromen.

Criteria voor nominatie

  • initiatief dat samenhang en onderling vertrouwen in samenleving vergroot
  • concreet toegepast
  • wetenschappelijk te onderbouwen
  • grensverleggend en innovatief

De Brouwer Vertrouwensprijs wordt uitgereikt op 23 januari 2023 tijdens de Brouwer-conferentie.

Aanmelden

Aanmelden via aanmeldformulier: https://khmw.nl/vertrouwensprijs/vertrouwensprijs-aanmeldformulier/

Meer info op KHMW:  https://khmw.nl/vertrouwensprijs/

Klik hier voor brochure over de Brouwer Vertrouwensprijs: https://beroepseer.nl/

Wie was Jan Brouwer?

De Brouwer Vertrouwensprijs is voor een periode van tien jaar mogelijk gemaakt door een familieschenking aan het Jan Brouwer Fonds. Het fonds is genoemd naar Jan Brouwer(1910–1983), oud-president-directeur van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij.

Het Jan Brouwer Fonds is begin 2003 aan de zorg van de KHMW toevertrouwd, waarbij de statutaire doelstelling als volgt is geformuleerd: het stimuleren van multidisciplinair, maatschappij-georiënteerd onderzoek dat inzicht geeft in concrete maatschappelijke problemen en in potentie moet bijdragen aan de oplossing daarvan.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen stelt met ingang van 2017 jaarlijks de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving ter beschikking, bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert.

Winnaar van 2022

De winnaar van de prijs in 2022 was Stichting Buddy to Buddy. De voornaamste doelen van de stichting zijn het sociale isolement van (ex-)vluchtelingen doorbreken en de betrokkenheid van Nederlandse inwoners bij de opvang en integratie van vluchtelingen vergroten. De stichting ontving de prijs op 24 januari 2022.

Over de KHMW

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, het oudste ‘Geleerde Genootschap’ in Nederland, werd op initiatief van een zevental vooraanstaande burgers van Haarlem als Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen opgericht in 1752, met als doel ‘het bevorderen van de wetenschap’ in de ruimste zin. Aanvankelijk was de belangrijkste activiteit het uitschrijven en honoreren van prijsvragen inzake actuele wetenschappelijke vraagstukken. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshon Huis, Spaarne 17, te Haarlem, recht tegenover haar goede buur Teylers Museum. Het predikaat Koninklijk werd verleend ter gelegenheid van haar 250-jarig bestaan in 2002.

KHMW: https://khmw.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer