17 maart 2020: Werelddag voor sociaal werk. Het belang van menselijke relaties

Vandaag, dinsdag 17 maart 2020 is het World Social Work DayWerelddag voor sociaal werk. Op deze dag brengen maatschappelijk of sociaal werkers hun boodschap voor dit jaar onder de aandacht dat in 2020 tot thema heeft: Het belang van menselijke relaties.

Het thema benadrukt de onderlinge afhankelijkheid van de mens en is het laatste van vier waarmee The Global Agenda for Social Work and Social Development van start ging in 2010.
Drieduizend vertegenwoordigers van het sociaal werk en sociaal professionals waren bij elkaar gekomen om de speerpunten van het beroep tot 2020 vast te stellen: een rechtvaardiger en vreedzamer maatschappij en versterking van de stem van het beroep van sociaal werk.

“Het thema benadrukt dat relaties tussen mensen, gemeenschappen en naties essentieel zijn bij de aanpak van sociale, economische en ecologische uitdagingen. Op basis van enkele wezenlijke vaardigheden zoals mensen samenbrengen om de diverse behoeften met elkaar in evenwicht te brengen, kan sociaal werk een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving. Onze taak en missie op het moment is deze boodschap te verspreiden in onze gemeenschap, op de werkvloer en bij onze regerin,  met het oog op een duurzame toekomst”

Het oorspronkelijke logo van de Werelddag voor sociaal werk 2020 was een stevige handdruk van twee mensen. Vanwege het wereldwijde advies lichamelijk contact te mijden i.v.m. verspreiding van het Coronavirus, is het logo veranderd in twee naar elkaar buigende mensen.

Agenda voor periode 2020 – 2030

De International Federation of Social Workers  (IFSW) gaat nieuwe thema’s bedenken voor de Agenda for Social Work and Social Development 2020 – 2030. Daartoe start IFSW een consultatie-ronde waar sociaal werkers hun ideeën kunnen inbrengen. Dat is essentieel voor een sterke en inclusieve Agenda die aansluit bij de werkelijke behoeften van mensen. De consultatie-ronde duurt tot eind juili 2020. Wie wil deelnemen en meedenken over thema’s voor de komende tien jaar, ga naar IFSW: www.ifsw.org/ga-consultation/

Rapporten van de Global Agenda 2010-2018 kunnen gratis worden gedownload op de site van IFSW. Ga naar: www.ifsw.org/shop

Video en Nieuwsbrief

De video onderaan deze pagina bevat een boodschap van IFSW-voorzitter Silvana Martinez en secretaris-generaal Rory Truell. Zij geven voorbeelden van het succes van de Global Agenda en nodigen mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van het sociaal werk deel te nemen aan de consultatie-ronde. De video is ondertiteld in zowel Spaans en Engels.

De Belgische site Sociaal.Net stuurde op deze Werelddag voor sociaal werk een toepasselijke Nieuwsbrief. Het onafhankelijke Sociaal.Net brengt achtergrond, verhalen en opinie voor sociale professionals.

“Sociaal werk valt niet stil in crisistijd. Meer dan ooit is het duidelijk hoe belangrijk sociale professionals zijn. Voor en achter de schermen. Aan iedereen die deze dagen het uiterste van zichzelf geeft: Bedankt! Een greep uit de mooie initiatieven die we al zagen passeren”: https://mailchi.mp/sociaal/sterksociaalwerk-ook-in-crisistijd?e=253401df8f

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer