Verslag symposium ‘De beroepseer van de auditor’

Op 6 juni 2018 vond op het ministerie van Financiën in Den Haag het interactieve symposium ‘De beroepseer van de auditor’ plaats, georganiseerd door de Auditdienst Rijk (ADR) en Stichting Beroepseer en bijgewoond door ruim tachtig medewerkers van de Auditdienst Rijk. Aanleiding vormde het eind 2017 verschenen boek Artikel 5 – De beroepseer van de accountant.
Centrale vraag op het symposium was: Hoe staat het met de beroepseer van de auditor? De middag werd geleid door Gert-Jan de Jager, compliance officer bij de ADR.

De eerste spreker op het symposium was Thomas van Tiel, directeur Kennis en Ontwikkeling bij de ADR. Hij ging in op de individuele verantwoordelijkheid van de registeraccountant en die van de beroepsorganisatie. Hij herkent de zorg over het aanzien van de accountant en de accountancy in brede zin. Die ligt al jaren onder vuur. Verschillende incidenten en schandalen hebben het publieke vertrouwen geschaad. Als reactie hierop is er extra regelgeving opgesteld om accountants in het gareel te houden.
Volgens Van Tiel is dat niet de manier om het vertrouwen te herwinnen. Hij ziet meer heil in het herstel van de eer van de stand van de accountant.

Spreker Edwin Brugman, directeur van de beroepsvereniging voor zorgprofessionals VvAA, ging dieper in op het vakmanschap en de benodigde professionele ruimte van de auditor. Hij trok parallellen tussen het werk van accountants en auditors met de zorgsector. Beide sectoren dienen een groot maatschappelijk belang. Beide sectoren hebben te maken met veel negatieve berichtgeving, wat defensief handelen in de hand werkt. Het gevol is toenemende regulering.
Brugman hield een vurig pleidooi voor professioneel activisme. Hij riep de aanwezigen op te staan voor hun beroepseer, actief hun beroep te beschermen en zich uit te spreken als er misstanden plaatsvinden binnen de beroepsgroep.

Beroepseer en integriteit: basis voor professioneel handelen

Margreeth Kloppenburg, redacteur van Artikel 5 vertelde over de inhoud van het boek en het belang van het centraal stellen van beroepseer van accountants en integriteit als basis voor professioneel handelen. Zij bepleit aandacht voor de intrinsieke motivatie van professionals, voor wat accountants bezielt, persoonlijk en professioneel.
Kloppenburg loopt al een paar jaar mee in de accountancy-wereld en heeft accountants leren kennen als betrokken, intelligente mensen met een sterke focus op de inhoud. Voor Artikel 5 heeft zij vele accountants geïnterviewd.
Kloppenburg onderkent dat het lastige tijden zijn voor de accountancy met veel berichten over integriteitsschendingen. De druk is hoog en de belangen zijn groot. Het is een uitdaging om als beroepsgroep gezamenlijk doelen en principes vast te stellen. Daarvoor is Artikel 5 ook bedoeld: de discussie over de richting van de accountancy vanuit het perspectief van de praktiserende accountant aanmoedigen.

Corné van der Meulen, onderzoeker bij stichting Beroepseer,  vertelde in het kort over de doelen van de stichting die sinds 2006 opkomt voor het belang van professionaliteit, beroepstrots en beroepseer. De stichting ondersteunt beroepsbeoefenaren op de werkvloer concreet en praktisch om in hun eigen werksituatie ‘goed werk’ en ‘beroepstrots’ te versterken. De stichting verzorgt Goed Werk-trajecten in organisaties, waarbij deelnemers reflecteren op de vraag wat goed werk is, wat het betekent voor hun eigen werk en hun organisatie en hoe zij zelf meer verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Na de sprekers volgde een paneldiscussie. Een van de belangrijkste vragen was hoe je moet omgaan met regels. Dien je die strak te volgen of gaat het er in de kern om om vast te stellen wat eerlijk en rechtvaardig is?

Klik hier voor lezen van het hele verslag: Verslag symposium ‘De beroepseer van de auditor’, door Maurits Hoenders, juli 2018: https://beroepseer.nl

Op foto boven:

V.l.n.r. Margreeth Kloppenburg, Thomas van Tiel, Hans Simons (staffunctionaris ADR) en Gert-Jan de Jager

U P D A T E

Testimonial “De beroepseer van de accountant”, Thomas van Tiel, directeur Kennis en Ontwikkeling Auditdienst Rijk, Ministerie van Financiën, juli 2018: https://beroepseer.nl

 

 

2648total visits,1visits today

accountancy, auditor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 9
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer