Uitnodiging voor webinar ‘Rechtsstatelijk besef als voorwaarde voor herstel vertrouwen in de overheid’

Uitnodiging

De Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF) en Stichting Beroepseer nodigen u uit voor een interactief webinar over

Rechtsstatelijk besef als voorwaarde voor herstel vertrouwen in de overheid

Datum  Woensdag 24 maart 2021
Tijd  15.30 – 17.00 uur. Digitale inloop vanaf 15.15 uur
Medium  ZOOM

In 2020  heeft Stichting Beroepseer het boekje Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger uitgebracht, geschreven door Hans Wilmink*) . In dit boek laat hij aan de hand van indringende voorbeelden zien hoe kostbaar rechtsstatelijk besef is en wat we kunnen doen om het te onderhouden én verder te ontwikkelen.

In een rechtsstaat zou de professionele ambtenaar zich moeten inzetten voor de versterking van het morele gezag van de overheid. Daarbij is de rechtvaardige behandeling van belangen, groepen en individuele burgers een wezenlijk criterium. Deze ambtelijke professional legt de algemene beginselen van behoorlijk bestuur boven in zijn gereedschapskist, ze liggen voor het grijpen. De Toeslagenaffaire is mede veroorzaakt doordat we steeds meer van dit ambtelijk vakmanschap zijn kwijtgeraakt. Wilmink pleit voor het hervinden en versterken rechtsstatelijk besef als voorwaarde om het vertrouwen in de overheid te herstellen.

Hij onderscheidt drie kernopgaven voor de overheid:

  • Behartigen van het publiek belang
  • Beschermen van kwetsbare burgers
  • Bestrijden van onveiligheid

In dit interactieve webinar wisselt Wilmink met u van gedachten over hoe ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers rechtsstatelijk besef kunnen versterken en toepassen in hun dagelijkse praktijk, om op die manier kunnen bijdragen aan geloofwaardig, gezagsvol optreden van de overheid.

Hans Wilmink, socioloog en oud-ambtenaar, is actief voor Stichting Beroepseer. Hij bekleedde diverse functies, o.a. bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar hij in 2013 met pensioen ging. Hij schrijft regelmatig blogs over ambtelijk vakmanschap en rechtsstatelijkheid voor o.m. Platform Overheid, Follow the money en op de site van Stichting Beroepseer. In april 2020 verscheen zijn essay: Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger.

Voor wie
Deze bijeenkomst is bedoeld voor ambtenaren (Rijk, provincie, waterschappen, gemeenten), bestuurders, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Aanmelden
Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.
U kunt zich aanmelden bij Anja van Kleffens per e-mail: A.vanKleffens@cmhf.nl

 

Omslag van essay van Hans Wilmink, Voorbij boos en achteloos*) Beroepseer-essay: Voorbij boos en achteloos,
door Hans Wilmink, april 2020:
https://beroepseer.vrijeboeken.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer