header2

citaat zeno


 

donderdag, 04 januari 2018 13:53

Met een minibus en camera op zoek naar beter onderwijs over de grenzen: Wereldlessen

Beoordeel dit artikel
(7 stemmen)

van finland tot singapore onderwijsDe broers Luuk en Erik Ex zijn in september 2017 begonnen aan een reis in een minibus. Met een videocamera trekken ze de grens over om in andere landen een les bij te wonen en daarover te rapporteren als ze vinden dat Nederland daar nog wat van kan leren. Erik is geschiedenisdocent. Luuk is journalist.
Bezocht worden onder meer drie hoog op de ranglijst genoteerde OESO-landen Finland, Singapore en Estland, alsmede Rusland, Oekraïne en Cyprus. De broers maken de videoserie - Wereldlessen - voor De Volkskrant.

Op Noord- en Zuid-Cyprus leren kinderen van jongs af aan elkaar te zien als de vijand. In de bufferzone, op de grens, worden ze samengebracht en leren ze dat hun ideeën en problemen eigenlijk erg op elkaar lijken. In Nederland bestaat ook een kloof, merken de broers op. Kan het onderwijs hier ervoor zorgen dat ook deze kinderen elkaar ontmoeten en hun vooroordelen overboord gooien?
In de Oekraine ontdekken de broers dat vaderlandsliefde en nationalisme op school heel normaal zijn. Erik: “Nationalisme waar ik van ineenkrimp. In mijn geschiedenislessen probeer ik leerlingen te leren wereldburger te zijn”.
Nog een interessante vraag: Is het een goed idee om leerlingen van groep een tot het eindexamen bij elkaar in de klas te houden, zoals in Estland gebeurt?

De eerste aflevering van de serie gaat over een middelbare school in Finland. Zie helemaal onderaan video. Duur 2½ min.

De Edyssee - Onderwijsreis van Finland naar Singapore: https://de-edyssee.com
Wereldlessen: op zoek naar beter onderwijs van Finland tot Singapore, de Volkskrant, 2 januari 2018: www.volkskrant.nl

 

 op wereldreis voor beter onderwijs2

 

Gerelateerde video

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design