header2

citaat jacques wallage


 

maandag, 09 oktober 2017 13:11

Jonge psychiater doet oproep: Psychiaters aller landen, verenigt u!

Beoordeel dit artikel
(1 Stem)

Sisco van Veen, psychiater in opleiding aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, doet op de site van De Jonge Psychiater een voorstel om de krachten te bundelen in de GGZ:

--- Psychiatrie: velen van ons gaan ermee naar bed en staan ermee op. Dit geldt schijnbaar ook voor demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Recent was ze te gast bij “het ontbijt met de minister” georganiseerd door Medisch Contact. Met de eindstreep in zicht blikte ze terug op zeven jaar ministerschap en de GGZ werd daarbij niet gespaard. Een verslag van het ontbijt is te lezen op de site van Medisch Contact.

Schippers: “In de ggz is denk ik leiderschap nodig. De sector is nu enorm verdeeld. Partijen moeten bij elkaar gaan zitten en afspreken: die kant gaan we op”.
Maar ook de petitie tegen ROM moet eraan geloven: “Dat ROM-men is ook een afspraak. Die heb ik niet bedacht, dat stond in de agenda van het veld. Nu is de andere helft van de sector ertegen”. ---

Vraag: Is de psychiatrie te verdeeld om slagvaardig te zijn? Van Veen noemt drie punten op die die vraag beamen:

1. De waslijst aan belangenorganisaties die het bestuurlijk akkoord GGZ in 2012 hebben ondertekend: een recept voor verlammende verdeeldheid.
2. De verschillende petities en werkgroepen die oproepen tot herziening van het systeem. Waarom vinden deze kritische geluiden geen ruimte in de bestaande belangenorganisaties?
3. De kloof tussen de GGZ en de academische wereld is soms onoverbrugbaar groot.

Van Veen stelt nu voor “eens te proberen het over wat meer zaken eens te worden. Oftewel: laten we het onderlinge, constructieve, debat blijven opzoeken. Laten we ons verenigen in het besef dat we verdeeld zijn en dat dit een probleem is. Met dit besef op zak kunnen we op zoek naar de oorzaken hiervan. Hierdoor hoeven we minder vaak de vuile was buiten te hangen wat onze positie als sector meer schaadt dan bevordert”.
Hij wil beginnen met het dichten van de kloof tussen de GGZ en de academische wereld en het vinden van een eenduidige lijn in de GGZ waarin bijna iedereen zich kunnen vinden.

Er is overigens nog een andere, belangrijke vraag waarover Sisco het niet heeft en die misschien veel licht kan werpen op de huidige staat van de GGZ en die luidt: hoe is die verdeeldheid in de GGZ eigenlijk ontstaan?

Lees het hele artikel van Sisco van Veen: Psychiaters aller landen, verenigt u!, De Jonge Psychiater, 9 oktober 2017: www.dejongepsychiater.nl

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design