header2

woensdag, 09 augustus 2017 13:08

Voorbeeld van inhumane bureaucratie: Groninger wordt bestraft voor bijdrage aan de maatschappij

Beoordeel dit artikel
(3 stemmen)

Dagblad van het Noorden meldt dat hulp aan buren een Groninger zijn uitkering kost.
Bewoners van de Semarangstraat in Groningen zijn boos dat hun buurman Koos Westra (58) geen uitkering meer krijgt vanwege zijn goede daden voor de buurt. Westra is arbeidsongeschikt en krijgt maandelijks een uitkering. „Ik heb drie keer een hernia gehad, ben hartpatiënt en zwaar longpatiënt, maar achter de geraniums doodgaan is niets voor mij”, zegt hij.

„Ik ben opgegroeid in een gezin met twaalf kinderen en heb geleerd dat ik altijd klaar moet staan voor mensen. Mijn buren helpen zie ik gewoon als mijn hobby.”
‘Ik neem geen geld aan voor wat ik doe”.

De sociale dienst denkt daar anders over. „Ze hebben een anonieme tip gekregen dat ik fietsen repareer en klusjes doe voor geld. Ze denken dat ik geld krijg dat ik niet aan hen doorgeef en dat ik daarom fraude heb gepleegd”, legt hij uit.
Om die reden is zijn uitkering vorige week stopgezet en moet hij met terugwerkende kracht een deel van zijn uitkering terugbetalen. „Maar ik neem geen geld aan voor wat ik doe. Zo gaan wij hier niet met elkaar om.”

Grof vuil en oud ijzer wegbrengen, kapotte fietsen repareren, helpen met een klusje in huis of iemand naar de dokter rijden. Westra doet het allemaal. „En allemaal belangeloos”, zegt buurtbewoner Wahlen (49). „We wonen in een straat met veel minimagezinnen en helpen elkaar omdat we dat normaal vinden. Als iemand met een vaste baan dat doet, krijgt hij een schouderklopje en iemand die bij de sociale dienst zit, krijgt een schop onder zijn kont. Dat is te belachelijk voor woorden.”

Hét voorbeeld van een goede buur

Volgens veel buren is Westra het voorbeeld van een goede buurman. „Er moeten meer mensen zoals hij zijn”, zegt Karino Barreveld (71). „Je hoeft hem maar te roepen en hij komt je helpen. Altijd met een vriendelijk woord en gesloten beurzen. De ene hand wast de andere. Dat is zoals het hier in de straat gaat. Er zijn hier best wat oudere mensen en wij zijn allemaal heel blij met hem.”

Lees het hele artikel Hulp aan buren kost Groninger zijn uitkering, door Giulia Fabrizi, Dagblad van het Noorden, 8 augustus 2017: www.dvhn.nl
In 1 etmaal zijn er 118 reacties op dit artikel geplaatst.

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design