header2

citaat jacques wallage


 

donderdag, 30 november 2017 18:08

Ja oké het klopt niet maar het is goed zo… Of hoe de Onderwijscoöperatie van de rechter de schoonheidsprijs kreeg

Beoordeel dit artikel
(27 stemmen)

«Ik zou koken en dus zou jij afwassen, maar vooruit, je moet naar kickboxen…» ik doe het wel. Ja oké, het klopt niet, maar het is goed zo… Dat snap ik. Dat kan ook, een beetje meedenken, een beetje sociaal meebewegen, heel normaal, in het dagelijks leven.

Maar nu gebeurt het in de Rechtbank. Twee keer. Zelfde Rechtbank, andere zaak, andere rechter, beide zaken civiel recht in Kort Geding, beide keren rechters die tijdens de zitting lieten merken dat ze het dossier kenden, begrepen en beide keren stelde de rechter precies de goede vragen. Beide keren een zaak tegen een Volledig Staats Gefinancierd Bedrijf, beide keren een zowel machtig als omstreden instantie onder auspiciën van het Ministerie van Onderwijs.

In het eerste geval gaat het om het Kort Geding examen VWO Frans waar het dieptepunt was dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zijn eigen correctievoorschriften onjuist interpreteerde en dus gelijk kreeg. Er rammelde veel meer in dat vonnis maar daar heb ik al een heel stuk over geschreven: http://beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2392-the-day-after-the-day-before-reactie-van-charlotte-goulmy-op-uitspraak-kort-geding-examen-frans

Iets vergelijkbaars speelt nu in de zaak tegen de Onderwijscoöperatie (eiser: vakbond voor leraren LIA). Docenten stellen dat de verkiezingen niet volgens de statuten van de Onderwijscoöperatie zijn gegaan en dus ongeldig zijn. Bijvoorbeeld in paragraaf 4.5
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5923&showbutton=true&keyword=onderwijscooperatie

Daar zijn bijvoorbeeld de statuten blijkbaar correct gewijzigd door onder andere een boos Twitterberichtje, daar zijn de gewijzigde statuten van 7 november 2017 probleemloos geaccepteerd en dus van toepassing op verkiezingen gehouden in de septembermaand ervoor.

PS: het Kort Geding diende 14 november 2017, dat is 7 dagen na het wijzigen van de statuten en 2 maanden na de betwiste verkiezingen… Retroactief statuten wijzigen… Sorry jongens, de uitslag is inmiddels bekend, maar de statuten van de afgelopen verkiezing zijn zojuist gewijzigd. We hoeven niet opnieuw te stemmen hoor… Alles gaat helemaal toppie. Circulez! Y a rien à voir!1

(4.9) Hier heb ik een Neerlandicus nodig. Wat staat hier nou?

Dit bedrijf heeft ten aanzien van 2.782 accounts geconcludeerd dat zij te herleiden zijn tot 1.364 geregistreerde personen.

2782-1364=1418 stemmen die niet herleidbaar zijn naar geregistreerde personen? Dat is dus de meerderheid van de uitgebrachte stemmen? Hoezo is dat geruststellend? Dit betreft 1,64% van het totaal aantal accounts van 82.962. Ja dat klopt vast maar:

Nederland telt volgens iedereen 250.000 docenten
82.962 e-mailadressen mochten stemmen
2782 e-mailadressen hebben dat gedaan door een meerderheid van
1418 e-mailadressen die niet herleidbaar zijn naar geregistreerde personen?
1364 e-mailadressen waar niks mee aan de hand was? Hebben we het dan nu over een promilletje of 3?
Dan is alles in orde toch?

Ook bijzonder (4.19)

Dat, zoals LIA c.s. nog heeft gesteld, voor haar onvoldoende controleerbaar is of de gestelde controlebevindingen (van SevenP en VoteCompay) juist zijn, moge zo zijn, maar dat leidt niet tot een ander oordeel. Daartoe is immers vereist dat aannemelijk is dát die bevindingen onjuist zijn en daarvoor zijn onvoldoende aanwijzingen voorhanden.

Dit is pure poëzie. De Onderwijscoöperatie weigerde openheid van zaken te geven. Er is expliciet gevraagd om aan te tonen dat bepaalde mailadressen eruit waren gefilterd. Dat heeft de Onderwijscoöperatie geweigerd. Wel slim van ze want nu komen ze ermee weg! Zo moet dat dus! Goed om te weten. Wanneer kun je in Nederland nog naar de rechter stappen om je gelijk te krijgen als dat hele gelijk er niet meer toe doet?

Noot
1 https://fr.wiktionary.org/wiki/circulez_y%E2%80%99a_rien_%C3%A0_voir

 

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design